Odessa DailyМненияПорошенко и другие проблемы Украины

Павел Поламарчук: Про пожежу в Одеському обласному центрі психічного здоров'я

Odessa Daily

12 июня 2019 в 14:32
Текст опубликован в разделе «Мнения». Позиция редакции может не совпадать с убеждениями автора.

Вчора вночі довго думав, чи писати цей пост, про пожежу в Одеському обласному центрі психічного здоров'я, що забрала життя шістьох людей. Включно з медсестрою, що до останнього була зі своїми пацієнтами...

Павел Поламарчук: Про пожежу в Одеському обласному центрі психічного здоров'я

Бо словами важко передати, а тим більше лаконічно, весь жах ситуації з місцевими особливостями так званої регіональної реалізації заходів програм психічної реабілітації в Україні. 

Які можна описати одним словом - "утримання".

Як ви "утримуєте" домашню худобу, так і постсовєцька система - "утримує" громадян з розладами mental health.

При чому умови утримання качок чи кіз у вправної української господині куди краще за умови утримання пацієнтів в рядових психо-неврологічних диспансерах України..

І останні ще почасти - звичайні трудові раби: вони пашуть і сіють на городах у сільській місцевості чи миють машини персоналу - в міській. 
Це буденна практика, і жодне МВС це чомусь не цікавить.
Як і сотні гектарів землі, що належать ПНД, але які чомусь засівають місцеві ділки.

Іноді рабів настільки "заліковують" "трудотерапією" , що вони банально гинуть - в сумнозвісному Новосавицькому ПНД на Одещині в 2012 році журналісти знайшли ціле кладовище таких громадян України, яких навіть не "списали" по документах.
Тому що внєзапно амнезійній директорці- рабовласниці було "зручно" красти пенсійне забезпечення і кошторис утримання і на давно померлих при дивних обставинах "пацієнтів"....

....

Трошки про власний досвід стикання з системою.

В вересні 2016 року найближчій родичці стало ментально не добре, мене набрали, щоби швидко приїхав з Одеси до райцентру Одещини.

(Зауважу, що тільки терміновий дзвінок високопосадовця Одеської ОДА уберіг члена родини від "превентивної" дози галоперідолу і аміназіну , які щоденно рутінно використовують у відповідних закладах, попри усі заборони.
Якби не подзвонили, то за ті дві години, що я летів до психіатричного відділення, обов'язково би вкололи. По "протоколу"...)

Наступного дня ми приїхали до Одеси на консультацію, в горівший вчора обласний центр на Воробйова, у дощовий день.

(Відразу скажу, що марно - виписані "ліки" були тотально не протокольні, і я оперативно знайшов молодого толкового спеціаліста (наразі він виїхав в США, через тиск правоохоронних органів на його приватну клініку в Одесі, і має там сталу практику), що призначив дієві відносно нешкідливі антидепресанти, які все чудово прокурували.)

Отже, на Воробйова я побачив розвалені, десятиріччями неремонтовані відділення, іржаві тюремні решітки, антисанітарію - і це тільки на шляху від входу до ординаторської, в палати не заглядали.

Всюди всередині різав важкий запах їжі вперемішку з амбре калу та сечі ,а розтрощений асфальт збирав метрові лужі назовні - такий класичний "пам'ятник" корупції в українській медицині.

І посередині цього всього типового пейзажу постсемашківського медичного баригокко, на стоянці, що роками не бачила ямкового ремонту - стояло три елітних авто екстра- класу.

Правильно, завідувачів "козирних" відділень.

Що мають доступ до наркотичних речовин, і не гребують їм зловживати, які неправдами і злочинними неправдами допомагають чорним ріелторам захоплювати квартири і майно стареньких пацієнтів без родичів - схем незаконного збагачення достатньо...

І МВС, як завжди, по ..й .

Доречі, сусіднє з сьомим відділенням, що згоріло вчора, п'яте - вже палало в квітні 2019 року.
А в 2017 на протипожежну сигналізацію центру кошти збирали волонтери...

....

У трагедії в дитячому таборі в Вікторії, що забрала життя трьох дітей, і вчорашнього жаху в психіатричній лікарні спільний корінь - тотальна корупція.

На першому мільйони розпилили друзі одеського мера подружжя Резнікових.
Плюс на техніку безпеки і все інше наплювали заради вкладання у терміни підготовки об'єкта до візиту екс-гаранта.
Що родинно відкрив табір разом з одеським міським головою, в рамках стратегії передвиборчого піару ( не допомогло).

А на психлікарні, крім еліти керівництва, декадами пилять кошти "власники" - депутати обласної ради. Для яких заклад - не інструмент організації реабілітації своїх же співгромадян, людей, - а всього лише банальний об'єкт розпилу бюджетних коштів, медсубвенції та тендерів з харчування і утримання..

"Хдє тут дєньгі?" і "Шо ми с етава будєм імєть?" - типові питання у кулуарах на кожній бюджетній комісії перед сесіями...

Ті молоді ідейні спеціалісти, на рівні голів департаментів, заступників керівників місцевих державних адміністрацій , яких такий стан речей не влаштовує і які готові до змін - об'єктивно не здатні подолати вище описаний корупційний супротив паразитуючої на бюджетах "ілітки"..

Тому без РЕАЛЬНОГО ПОДОЛАННЯ КОРУПЦІЇ, докорінної зміни системи і якісної заміни представників місцевого самоврядування і регіональної феодальної влади - всі напрацьовані у міністерствах і відомствах політики і реформи мають всі шанси бути дискредитованими і просаботованими на місцях.

Так і живемо. Тому думайте...

І відповідально голосуйте на всіх майбутніх виборах - бо без зміни еліт ми не проведемо кардинальні і структурні зміни в країні.

PS. Ну і в якості постскриптуму.

Труханов поспіхом заселяє дітей "на оздоровлення" в корпуси згорілої Вікторії.

І якщо його логіка хоча б зрозуміла, він мріє, щоби всі швидше забули про його злочин, - то про що думають родичі дітей, що віддають їх на "оздоровлення" до пепелища, і чи думають вони взагалі - невідомо...

Отклики на пост

Alex Krug Паша, много херни написал. 
Из очевидного - горело в апреле отделение #5, а не 7. Доступ к наркотикам, которыми злоупотребляют? Бред. 
Про успехи уехавшего спеца я могу долго рассказывать. И про назначение ЭСТ при эпилепсии тоже. Как и про деятельность всей клиники. 

И тд. 
Да, много написано по делу и более того - могу еще сам порассказывать. 
С машинами в комментах, кстати, тоже соврал.


Лариса Вирнина Настоящий ад еще впереди. Погибшие пациенты были (держитесь) от 1928 - самый старший до 1937 годов рождения. Иными словами, те старики, которых семьи запихнули в дурдом. С помощью немалых усилий, надо сказать, потому что официально, "по направлению районного психиатра", людей такого возраста туда не кладут. Тема не то что табуирована... Потому что это безумно опасно и тяжело - психически больной человек в доме. Но через это "тяжело" проходит большинство семей, причем некоторые - неоднократно. Большинство людей помнит, что этот безумный старик, разрисовывающий своим калом дверь детской и со смехом открывающий кран газовой плиты без огня - твой когда-то такой умный, смелый и добрый папа. Но помнят не те, кто сдали своих.... Сейчас Труханов пообещал "компенсацию" родственникам погибших - довольно солидную. Какая битва за эти деньги начнется - не хочу представлять... И да, у нас не существует системы на гос.уровне, которая позволяет этим людям дожить в достойных условиях. Но речь сейчас не государстве.

Катерина Ножевникова Pavlo Polamarchuk так совпало... вот так и рождаются слухи. Горело не то, машины не тех и понеслась... а нашему народу только горячего дай.


Kateryna Melnyk Любое медучреждение вторичной и третичной помощи - место , в котором бюджет осваивается в пользу должностных лиц и чиновников. Вообще любое. Первичка поменялась. Там, где не саботировали.
В Кодымском районе в больничке современную противопожарную си
стему установили. Там смогли воспользоваться децентрализованным бюджетом. В Балте отгрохали образцовый ЦПСМД просто. Депрессивные районы средства изыскивают, а область, как всегда, нищенствует? 

Так не только в Облпсихбольнице.
Областная детская в каком состоянии и с какими условиями ? Девятиэтажный корпус как от пожаров защищен- кто-то проверял? Там огромный поток людей и узкие лестницы, при этом - масса пластика в отделке. Что будет, если вдруг - кто-то думал?

Источник: www.facebook.com

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100