Odessa DailyМненияБорьба за Одесскую киностудию

Обращение кинематографистов Одессы к Президенту Порошенко

Odessa Daily

27 февраля 2019 в 09:19
Текст опубликован в разделе «Мнения». Позиция редакции может не совпадать с убеждениями автора.

Президенту України Порошенко П.О, Одеса, 25.02.2019

Обращение кинематографистов Одессы к Президенту Порошенко

Шановний пане Президент!

 

До Вас, як гаранта Конституції, звертаються кінематографісти Одеси.

Наше звернення - це КРИК ПРО ДОПОМОГУ!

 

У 2005 році, на підставі Загальнодержавної програми розвитку національної кіноіндустрії, було прийнято рішення про акціонування Одеської кіностудії. З огляду на культурну значимість легендарної студії для нашої країни, контрольний пакет акцій зберегли за державою. Власниками міноритарного пакету 50% -1 акція стала компанія «Нова кіностудія», яка була створена спеціально під це акціонування. Зареєстрована компанія була в Одесі за фіктивною адресою, в її банківських рахунках значилися реквізити офшору на Віргінських островах. Засновниками сумнівної структури були медіа-менеджер Олександр Ткаченко, нині гендиректор «1+1», і бізнесмен, а зараз політик Сергій Тарута.

 

Передбачалося, що саме такий "експерімент" стане початком відродження кіноіндустрії в Україні, і виведе Одеську кіностудію в лідери. Олександр Ткаченко гучно, на всю країну, заявив, що швидко перетворить Одеську кіностудію на "Голлівуд біля Чорного моря", і доб'ється в Одесі «кіно-ренесансу». Можливо, прем'єр-міністр Тимошенко погано знала репутацію Ткаченка, чи стала жертвою його самопіару, проте, незважаючи на протести творчого колективу і Фонду держмайна, уряд дав «добро» на акціонування, навіть не оголосивши тендер, що є грубим порушенням українського законодавства.

 

Ми вже тоді добре розуміли, яке "майбутнє" чекає нашу кіностудію під керуванням акціонерів, які не мали ні програми розвитку підприємства, ні бажання розібратися, що таке кіновиробництво. Причина інтересу акціонерів до непрофільних для них активів була зовсім не в альтруїстському прагненні до відродження кіностудії, і не в патріотичних почуттях до українського кінематографу. Територія кіностудії - це 6.6 гектарів землі, в найдорожчому районі міста, її комерційна вартість сьогодні становить близько 70 000 000 доларів. Ткаченко і Тарута внесли в статутний фонд акціонерного товариства всього 31 млн гривень. Як таке могло статися? Виявилося, що під час переходу підприємства з державного в акціонерне, ніхто з чиновників «не помітив» пропажі у Одеській кіностудії... її фільмофонду! А це - авторські права на більш, ніж 500 фільмів, знятих за всю її історію, які вважалися на її балансі як нематеріальні активи. Зроблено це було, щоб не вказувати реальну вартість державної кіностудії, і за рахунок цього зменшити приватний внесок в статутний фонд майбутнього ЗАТ. Так, навіть не почавши керувати студією, акціонери вже вчинили підлог і завдали шкоду, яка обчислюється десятками мільйонів доларів.

 

 

Нічого дивного, що за фактами діяльності посадових осіб ЗАТ «Одеська кіностудія» за останні п'ять років порушено п'ять кримінальних справ, хоча не одна з них до кінця не розслідувана. Розкрадання державного майна в особливо великих розмірах, корупційні схеми в роботі з перевіряючими органами, підкуп високопоставлених посадових осіб, підробка підписів, приховування податків, маніпуляції шляхом прийому на роботу «мертвих душ» - це тільки видима частина айсберга, з яким зіткнувся вітрильник Одеської кіностудії...

 

Кілька років тому Одеса була вражена черговим скандалом, що вибухнув на Одеській кіностудії. Голова правління ПрАТ, спільно з Головою наглядової ради, вкрали у кіностудії... п'ять поверхів в дев'ятиповерховому будинку гуртожитку «Екран» загальною площею 1240 кв. м. (тисяча двісті сорок квадратних метрів) і розпродали ці квадратні метри всім бажаючим, за ціною 700 у.е. за кв. м. Для того, щоб видати покупцям ордера на проживання в гуртожитку, нібито на законних підставах, шахраї оформили 23 людини в штат «мертвими душами», а потім дозволили їм приватизувати житло. Зроблено це було, не дивлячись на те, що гуртожиток є частиною цілісного майнового комплексу, що належить державі. За фактом цих протиправних дій відкрито кримінальне провадження № 12016161500001180, яке вже три роки не розслідується.

 

У лютому 2019 року минуло 13 років, як Одеська кіностудія втратила статус державної. Підсумок – КАТАСТРОФІЧНИЙ, за останні роки не знято жодного власного фільму, де б в титрах з'явилася наша прославлена “бригантинка”. Замість обіцяного «Голлівуду» акціонери побудували «потьомкінське село» - зовні банери, прапори і пластиковий фасад, а всередині - облуплені будівлі, ями, бруд, запустіння і сміття. Цехи, які необхідні кіностудії для виробництва фільмів - розформовані і законсервовані. Протягом останніх років там не було опалення, світла та води, і внаслідок цього верстати та інвентар вже не вдасться розконсервувати. Розформований автотранспортний цех кіностудії, спецтранспорт іржавіє і гниє. Водіїв скоротили у зв'язку з відсутністю зарплатні. Пан Ткаченко вивів з кіностудії всю знімальну та освітлювальну операторську техніку, що було придбано під час акціонування. Все це обладнання передано одному із субпідрядників каналу «1+1», і вже через цю компанію повертається в руки пана Ткаченка чорним налом. Знищено цех декоративно-технічних споруд, в якому бутафори, червонодеревники, теслі, столяри і постановники декорацій під керівництвом висококласних художників створювали ексклюзивні декорації. Фахівці рідкісних кінопрофесій, яких ніде не готують, були викинуті з кіностудії. Одним словом, кінематографістів зі студії прибрали за непотрібністю - підприємство розорене, знекровлено і фактично підготовлено до процедури банкрутства.

 

Акціонуючи Одеську кіностудію, Олександр Ткаченко не припускав, що йому доведеться боротися за цю територію. Акціонерам необхідно було утримати студію “на плаву” протягом всього п'яти років, після чого вибрати одну зі схем, за якими в Україні вже збанкрутували десятки тисяч працездатних підприємств. Але 14.01.2011 р. був прийнятий закон 2948-VI “Про заборону приватизації, відчуження, передачі в заставу та внесення до статутних капіталів господарських товариств усіх форм власності пакета акцій, що належить державі у статутному капіталі Закритого акціонерного товариства "Одеська кіностудія".

Цей закон забороняє будь-які дії з державним пакетом акцій Одеської кіностудії. Тільки тому наша кіностудія, хоч і знаходиться в катастрофічному стані, але все ж існує. Але сьогодні її доля «висить на волоску». Ткаченко і Тарута через Комітет з культури і духовності Верховної Ради внесли в законопроект 8251 «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з набранням чинності Законом України "Про державну підтримку кінематографії в Україні" пункт №43, який ніякого відношення до законопроекту не має, зате відкриває можливість Ткаченко і Таруті остаточно скасувати чинний Мораторій на приватизацію нашої кіностудії і стати 100% власником акцій Одеської кіностудії.

 

Пане Президент, всі ми є вашими виборцями, і ми вимагаємо від Вас, як від гаранта Конституції, гаранта прав і свобод кожного громадянина України - ЗУПИНІТЬ в рамках законодавства України те беззаконня, яке влаштував на Одеській кіностудії її міноритарний акціонер Олександр Ткаченко. Не дайте знищити, врятуйте і захистіть нашу найстарішу в Європі кіностудію, кінематографічний бренд Одеси і всієї України - легендарну Одеську! Ми просимо Вас, Петро Олексійовичу, взяти під власний контроль розслідування кримінальних справ, які відкриті проти посадових осіб ПАТ «Одеська кіностудія» за фактами шахрайства і розкрадань державного майна в особливо великих розмірах. Ці справи вже третій рік кочують з одного прокурорського столу в інший, ймовірно, чекаючи чиєїсь політичної волі.

 

Шановний Петро Олексійовичу, використайте свій вплив і авторитет, щоб донести до депутатів ВР, що з законопроекту 8251 потрібно вилучити пункт № 43, який дозволяє скасувати Мораторій на заборону приватизації контрольного пакету акцій Одеської кіностудії, що належать державі. А якщо Мораторій, не дай Боже, всеж таки буде скасовано, ми переконливо просимо Вас накласти ВЕТО на цей законопроект.

 

Ми також переконливо просимо Вас дати розпорядження про створення спеціальної слідчої комісії по ретельному розслідуванню всіх зловживань і кримінальних правопорушень на Одеській кіностудії, починаючи з 2005 року.

 

Ми вимагаємо чесної і прозорої ре-приватизації Одеської кіностудії, тим більше, що є яскравий прецедент - так було зроблено з комбінатом "Криворіжсталь", колишні власники якого теж придбали його корупційним шляхом і не виконували свої інвестиційні зобов'язання. Повинно бути створено Відкрите акціонерне товариство замість нинішнього Закритого, з обов'язковою передачею, відповідно до Закону, частини пакета акцій підприємства в управління її творчо-виробничого колективу, з гарантіями безстрокового збереження у підприємства профілю кіновиробництва і недопущення комерційної забудови території. Врятуйте Одеську кіностудію, зупиніть культурний геноцид і знущання, що здійснює у нас пан Ткаченко!

 

З повагою і надією,

кінематографісти Одеси, всього - шістдесят підписів

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100