Odessa DailyМненияПобеда Зеленского. Что дальше?

Sergiy Rachinsky: Свобода слова и статус журналиста

Odessa Daily

27 сентября 2019 в 15:58
Текст опубликован в разделе «Мнения». Позиция редакции может не совпадать с убеждениями автора.

Курсив наш. Размышления известного украинского журналиста в его Телеграмм канале о ситуации со статусом журналиста в Украине

Sergiy Rachinsky: Свобода слова и статус журналиста

Журналістів вже давно хочуть записати у держслужбовці. І вони, схоже, не проти. Єдина прес-карта буде тим самим «мандатом», який буде відрізняти журналіста «в штатском» від просто людини, якій конституцією гарантовано право збирати і розповсюджувати інформацію будь-яким способом.

«Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір».

Проте, як йдеться у конституції, «здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку...» Нічого дивного, прав, як таких, в державі не передбачено. Вона дозволяє щось і одразу обмежує практично повністю.

«Сьогодні кожен може надрукувати собі посвідчення працівника ЗМІ. Мають бути прописані єдині стандарти журналістики...», заявляє Максим Кречетов. Хто він? Представник Офісу президента. Тепер ми знаємо, хто буде писати «єдині» стандарти журналістики. Ті, що вже давно відомі, його не влаштовують?

Держва вимагає реєстрацію ЗМІ як підприємства, але не хоче визнавати посвідчення цих підприємств.

Отже, цілком логічно, що разом із прес-картою всім її носіям буде запропоновано і «Устав внутрішньої служби журналіста».

Курсив наш. В очередной раз приходится признать, что все попытки «упорядочить» статус журналиста, «отрегулировать» регистрацию СМИ ведут к одному: к устранению Свободы Слова. В точности повторяется знаменитый анекдот о колбасе и свободе. Те, кто выбирают колбасу не получают ни свободы, ни колбасы. Так и тут. Под предлогом «борьбы с фейками» любое госрегулирование СМИ ведет к тому, что «фейки» становится единственной их продукцией.

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100