Odessa DailyМненияПобеда Зеленского. Что дальше?

Sergiy Rachinsky: Макроэкономика безумия госуправления

Odessa Daily

27 сентября 2019 в 15:41
Текст опубликован в разделе «Мнения». Позиция редакции может не совпадать с убеждениями автора.

Курсив наш. Читая «Телеграммы из Смольного», которые рассылает новый Кабмин, любой человек, понимающий, что происходит в нашей экономике, приходит в ужас. Наш «поезд в Бездну» набирает ход. Вот что пишет в своем Телеграмм канале об этом известный украинский журналист

Sergiy Rachinsky: Макроэкономика безумия госуправления

«Макроекономіка, крім назви, має дуже мало спільного з економікою. Головне завдання макроекономіки - моделювання і застосування математичного аналізу до економічних явищ. Це робиться з єдиною метою - поєднати в одній формулі речі, які не мають між собою нічого спільного. Наприклад, ціни, які форомуються на вільному ринку і тарифи, які придумують чиновники у кабінетах. Тому власне, ВВП це агреатний показник ні про що. В СРСР показники ВВП постійно зростали, тоді як в магазинах були порожні полиці. Моя вчителька математики завжди казала: "Не можна додавати рублі і валянки».

Економісти, науковці, дійсно не захоплюються агрегатами, моделями і математикою, тому що складні динамічні процеси людської діяльності, включно з підприємництвом, вільним вибором, співпрацею, часовими преференціями погано описуються математичними моделями. Математичне моделювання - це інструмент природних наук. Там можливо повторення експериментів за умови «при прочих рівних».

Економіка це апріорна наука. Вона має справу не з неживими об'єктами, а з суб'єктами, людьми які мають свої власні плани і різні цінності. На відміну від природних наук, де вчений не знає причин процесів, які вивчає, а тому намагається їх виявити, економісти їх знають. Це людська діяльність, бажання людини покращити свій стан. З цієї аксіоми шяхом дедукції та логічних висновків будується вся економічна теорія.

Макроекономісти просто відкидають ці «дрібниці» і оперують макропоказниками, які необхідні виключно для одного - для створення державної звітності, для виправдання втручання держави в економіку, для «прогнозування» (яке ніколи не працювало). Людина тут зникає, а з'являються видумані суб'єкти - держава, уряд, народ, яким надаються властивості індивідуумів. Макроекономісти вчать політиків, якими важелями «рухати», щоб «керувати» економікою. Закінчується це катастрофою - кризами.

Насправді, згаданий вище заголовок має звучати так: «Економісти, насправді, не цікавляться псевдонауковими теоріями». І це добре.    

Про стан економічної освіти в світі дуже красномовно говорить факт, що Гонтарєва викладає у Лондонській школі економіки (LSE). Хіба що там викладають курс «Державне руйнування економіки».

Курсив наш. На мой взгляд, эти рассуждения известного украинского журналиста абсолютно точно указывают на одну из трагических проблем современного мира. Далеко не случайно, что нынешние действия Кабмина опираются на громкие заявления о мировых тенденциях в макрэкономике. На самом многие из тех, кого СМИ громко именуют специалистами по макроэкономике не имеют ничего общего с реальной экономикой и живут в придуманном мире произвола чиновников. Казалось бы, что нам с того, что Гонтарева читает лекции в Лондонской школе экономике? К сожалению, это лишь маркер того, что происходит в мире. И когда нынешний министр экономики пан Тимофей Милованов прикрывает свой удар по малому и среднему бизнесу в Украине громкими фразами и ссылками на макроэкономику, это, увы, не «черная» комедия, а реальная трагедия. Нас опять гонят в пропасть!

 

 

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100