Odessa DailyНовости

Небезпечні повороти: чи потрібна правда?

Odessa Daily

11 декабря 2023 в 09:17

Шалений стрес, який став для нас хронічним, кожен долає по-своєму. Справжні театрали використовують свій перевірений рецепт - похід до театру.

Небезпечні повороти: чи потрібна правда?

На щастя, культурне життя Одеси кипить. Цього разу для розповіді я обрала прем'єру вистави "Гра в правду" у постановці Олени Пушкіної за п'єсою Джона Бойтона Прістлі в Одеському академічному обласному театрі. Можу сказати, що вишуканий сюжет про те, як гостре бажання домогтися правди зіграло з головними героями злий жарт, повністю захопив глядачів і з головою занурився у світ інтриги і тонкого англійського гумору.

Не буду описувати тут зміст п'єси. Як кажуть в Одесі: "Це треба бачити." Скажу головне. Така пожива для розуму, як розслідування, повністю перемикає з важких думок про наше життя на розплутування цілого клубка питань. І, звісно, спонукає до філософських міркувань про те, чи потрібна людині гірка правда.

П'єса непроста. Визначається типом сюжету з таємницею. Енерговитратна для акторів і глибока для розуміння глядача. Цю глибину глядач визначає для себе сам, оскільки є варіант залишитися на поверхні видимих подій. І, водночас, є варіант уявити подробиці описуваних подій із минулого, а далі уявити у своїй свідомості зв'язок видимого і невидимого. Рух сюжету диктує відмотування часу назад. І тут глядач з головою занурюється в процес розгадування того ЩО сталося?

П'єсу грає ціла плеяда блискучих акторів із двох складів. І тут ми спостерігаємо дивовижну річ. Два абсолютно різних розв'язання режисерського завдання. Прекрасну можливість ракурсу розгляду сюжету.

Якщо ви хочете побачити цілком сучасних героїв, впізнаваних у сучасному житті, то, безумовно, перший склад - ваш. Це справжні "громадяни світу", які демонструють впізнавані манери нашого часу. Кожен з них цілком може жити в будь-якій країні і стати причиною пікантних сімейних таємниць.

Перший склад становили Народна артистка України Ольга Равицька, Заслужені артисти України Геннадій Скарга, Ганна Фурдуй, артисти Олексій Межевікін, Вадим Анохін, Поліна Корець і Олександра Цимбалюк).

А якщо ви поціновувач класики, то в другому складі знайдете суто англійський елегантний іронічний детектив. Теж сучасний, але з героями-англійцями, з властивим їм драматизмом і водночас такими, що викликають посмішку і те саме бажання добре подумати. (Другий склад грали Заслужені артисти України Тетяна Опаріна, Борис Смирнов, Сергій Поляков, а також артисти Гуллер Полякова, Кирило Швець, Анастасія Кошова та Анастасія Горкавенко).

У наших театрах давно не було нічого подібного, хоча класичний детектив у сучасній культурі - явище бажане. І в новій постановці є все, що потрібно: загадка, мальовничі персонажі, психологічна глибина, можливість тренування логічного мислення і соціальні коментарі. Хочеться сказати БРАВО акторам за їхню титанічну працю. Це було дійсно зроблено з душею.

А для завзятих театралів зазначити - не варто пропускати нову цікаву подію.

Текст: Маргарита Коробіцина.

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100