Odessa DailyНовости

Персональна виставка Софії Голубевої

Odessa Daily

19 марта 2024 в 16:36

Одеський музей західного і східного мистецтва представляє персональний виставковий проєкт Софії Голубевої «НА ВІДСТАНІ». Де: Одеський музей західного і східного мистецтва, вул. Пушкінська 9, Одеса Коли: 24 березня - 10 квітня 2024 ВІДКРИТТЯ: 24 БЕРЕЗНЯ | 15:00 (0 16:00 запланований концерт дуету Ксенії Костіної та Моніки Рафаель)

Персональна виставка Софії Голубевої

Проєкт є рефлексією Софії на першу фазу повномасштабного вторгнення. Символічно, що його презентація відбудеться саме в Одесі - у рідному місті мисткині, яке наскрізним сюжетом проходить крізь експозицію.

Вже певний час художниця живе між двома країнами - Україною та Німеччиною. Такий досвід постійних пересувань впливає на теми, які знаходять відображення в її актуальних роботах.
Попри те, що кожен по-різному проживає реальність останніх років, Софії вдається апелювати до спільних досвідів: ускладнення контакту з близькими; вимушеного залишення дому; цінностей родинних звʼязків в часи фрустрації та змін ландшафту.

Важливим структурним елементом проєкту є пляж дитинства та юності Софії - Аркадія. У першій залі він фігурує на відео, знятим батьком мисткині у 1998 році, а в другій з’являється у живописних роботах, які фіксують зміни його ландшафту у 2022. Ця парафраза втілює дистанцію між нашими спогадами та воєнним часом, який накладає відбиток на всі пласти живого і неживого.
Одним з таких вагомих “відбитків” стала вимушена відстань між Софією та її рідними, які є невід’ємною частиною її особистості та творчості. Поєднуючи ці два важливих аспекти - сімейне буття та мистецтво - вона прагне стерти між ними межу. Так в кожній представленій роботі присутній елемент партисипативності: відео зняв батько, сестра є співавторкою серії «Зʼєднання», більшість мушель для мозаїки зібрані рідними мисткині тощо.
Тема дому, близькості, сімейних звʼязків, змін воєнного часу переплітаються в проєкті воєдино.
Запрошуємо на виставку!

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100