Odessa DailyМненияПроблемы местного самоуправления

Новогодний сюрприз: продажа и передача земель в аренду для строительства с 1 января запрещены

Игорь Елин

26 декабря 2012 в 17:13
Текст опубликован в разделе «Мнения». Позиция редакции может не совпадать с убеждениями автора.

Новогодний сюрприз: продажа и передача земель в аренду для строительства с 1 января запрещены

С 1 января вступают в силу изменения к статье 24 Закона Украины "Про регулювання містобудівної діяльності".

Приводим выдержки из закона.

"3. У разі відсутності плану зонування або детального плану території, затвердженого відповідно до вимог ЦЬОГО ЗАКОНУ, передача (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб забороняється".

4. Зміна цільового призначення земельної ділянки, яка не відповідає плану зонування території та/або детальному плану території, забороняється".

При этом пункт 6 Заключительных положений закона гласит:

"6. До 1 січня 2013 року рішення щодо визначення та надання містобудівних умов і обмежень приймають уповноважені органи містобудування та архітектури з урахуванням ПОПЕРЕДНІХ планувальних рішень у межах встановленого законодавством строку.

То есть, с 1 января:
- старые градообоснования фактически теряют силу;
- требуются новые градостроительные документы (ДПТ, планы зонирования), принятые по новому закону;
- продажа и передача земель в аренду для строительства не допускается.  

Пока де-юре действует старый генплан, но для выхода из ситуации все равно придется принимать новые документы по новому закону.

Следует отметить, что по закону ДПТ для городов с населением свыше 50 тысяч человек идет как отдельный документ, а план зонирования может быть составной частью генплана.

Цитаты из закона по поводу ДПТ и плана зонирования.

"План зонування території (зонінг) - містобудівна документація, що визначає умови та обмеження використання території для містобудівних потреб у межах визначених зон".

"У складі генерального плану населеного пункту може розроблятися план зонування території цього населеного пункту. План зонування території може розроблятися і як окрема містобудівна документація після затвердження генерального плану".

"План зонування території розробляється на основі генерального плану населеного пункту (у його складі або як окремий документ), плану земельно-господарського устрою та містобудівного кадастру з метою визначення умов та обмежень використання території для містобудівних потреб у межах визначених зон. Невід'ємною складовою плану зонування території (у складі генерального плану чи окремо) є проект землеустрою щодо впорядкування території населеного пункту".  

"Детальний план території - містобудівна документація, що визначає планувальну організацію та розвиток території".

"Детальний план території уточнює положення генерального плану населеного пункту та визначає планувальну організацію і розвиток території".

"Для населених пунктів з чисельністю населення до 50 тисяч осіб генеральні плани можуть поєднуватися з детальними планами всієї території таких населених пунктів".

"Внесення змін до детального плану території допускається за умови їх відповідності генеральному плану населеного пункту та плану зонування території".

Метки: Генплан; строительство; закон; аренда; ДПТ

Игорь Елин


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100