Odessa DailyУкраина

Влада продовжує нищити підприємців - Гриценко

trudyvl11

2 декабря 2010 в 11:24

deputatiПозиція Партії регіонів не дозволила парламенту прийняти законопроекти про скасування податкової міліції та обмеження позапланових перевірок бізнесу. Автор законопроектів – лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко, вважає, що влада в черговий раз довела – вона й надалі нищитиме підприємців.

«Партія регіонів сьогодні ще раз продемонструвала, на чиєму вона боці. Попри декларації про підтримку підприємництва, влада свідомо не хоче йти на послаблення репресивного тиску держави, тримаючи бізнес «на гачку», - коментує Гриценко.
«Люди стоять на Майдані не лише через надмірні податки. Їх не менше збурює ганебна практика репресивних органів, свавілля податкової міліції та чиновників, які у будь-який момент можуть безпідставно зупинити бізнес».
Гриценко переконаний, що позапланові перевірки сьогодні фактично знищують бізнес по всій країні. Тому у своєму законопроекті №7075 запропонував: по-перше, встановити вичерпний перелік підстав для позапланових перевірок; по-друге, заборонити  рейдерські схеми нищення бізнесу, коли будь-хто з вулиці може поскаржитися на підприємця, і це вважається підставою для проведення позапланової перевірки; по-третє, запровадити адміністративну відповідальність для чиновників, які порушують закон при проведенні позапланових перевірок.
«Ці три прості й логічні пропозиції підтримують усі підприємці, особливо представники малого та середнього бізнесу, які є найменш захищеними від репресивного тиску з боку держави, - пояснив Гриценко. – З цим погодився профільний парламентський Комітет. Але, на жаль, для партії влади це не аргументи».
Так само Партія регіонів завалила законопроект Гриценка №7073, яким пропонувалося ліквідувати податкову міліцію.
«Я думаю, що ніхто з підприємців не має сумніву, що податкова міліція зараз є найбільшою репресивною машиною в Україні. Більшою, ніж МВС чи СБУ», - заявив Гриценко.
Він навів конкретні цифри: податкова міліція сьогодні нараховує 10 тисяч осіб у військовій формі і зі зброєю.
«Тобто це ціла дивізія. В армії дивізію очолює генерал-майор, а тут – аж генерал-полковник! Крім нього, у податковій міліції є ще 22 генеральських посади. А посадові оклади вищі, ніж у будь-якій іншій силовій структурі. І ця дивізія має право будь-кого заарештувати, тримати під вартою місяцями, навіть не викликаючи на допити, робити з людиною що завгодно», - говорить Гриценко.
Крім того, автор законопроекту вказує на те, що така репресивна машина була створена абсолютно безпідставно і нелогічно.
«Не можна при цивільній структурі, якою є податкова адміністрація, утворювати свою власну міліцію. Інакше, за цією логікою, треба створювати у парламенті – парламентську міліцію, у Держкомземі – земельну міліцію, в Антимонопольному комітеті – антимонопольну міліцію. Десятки, сотні кишенькових міліцій? Це повний абсурд!», - переконаний Гриценко.
На його думку, ліквідація такої структури була б сильним кроком з боку влади, яка щодня декларує європейські цінності й підтримку підприємництва.
«Якщо Янукович і його команда не здатні провести жодної реформи, а ми з вами в цьому за дев’ять місяців переконалися, нехай хоча б не заважають тим, хто здатен сам себе працевлаштувати і створити робочі місця для 5, 10, чи 50 осіб. Але замість того, щоб підтримати підприємців, їх душать, - констатує Гриценко. – Чому? Або у влади критично бракує розуму, або це свідоме нищення ініціативних та вільних людей, які б з часом сформували в Україні основу громадянського суспільства  - середній клас».
Довідка:
Законопроект №7075 про обмеження позапланових перевірок бізнесу підтримали 105 депутатів, з них: 67 БЮТ, 35 НУНС, 3 позафракційні. Фракції Партії регіонів, КПУ та Народної партії не підтримали законопроект.
Законопроект №7073 про скасування податкової міліції підтримали 114 депутатів, з них: 91 БЮТ, 22 НУНС, 1 позафракційний. Жоден з депутатів фракцій Партії регіонів, Народної партії та КПУ не віддав свого голосу за цей законопроект.

Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100