Odessa DailyНовости

У одеському Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей обмежуються права і свободи підопічних

Odessa Daily

4 марта 2019 в 12:54

Представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у Південних областях Олександр Остапенко, регіональний представник Уповноваженого в Одеській області Валентин Михайлов разом з громадськими моніторами національного превентивного механізму Людмилою Ямщиковою, Тетяною Петрашкевич та Ігорем Кравцем здійснили моніторинговий візит до КУ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Одеської міської ради Одеської області».

У одеському Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей обмежуються права і свободи підопічних

Монітори детально обстежили всі приміщення та провели поглиблені конфіденційні бесіди з дітьми, які утримуються в установі.

Групою зафіксовано задовільний стан ремонту в установі та рівень забезпечення необхідним побутовим інвентарем. Проте замість отримання реабілітації, діти, які не вчинили правопорушень, безпідставно перебувають в умовах значно гірших, ніж у звичайних школах-інтернатах. В установі діти живуть в умовах наближених до тюремних.

Так, діти не мають можливості користуватися мобільними телефонами, інтернетом та кишеньковими коштами. Особи, які мають власний телефон, мають можливість дзвонити рідним лише раз на тиждень протягом 15 хвилин. Діти, які навчаються за межами установи, безпідставно зазнають щоденних обшуків на предмет “заборонених речей”. Крім того, моніторами був зафіксований незадовільний стан харчування в установі. Більшість дітей скаржилась на їжу з тарганами, волоссям, що знайшло своє підтвердження на момент перевірки. Діти позбавлені можливості отримувати будь-які передачі від родичів.

Зафіксовано численні випадки булінгу дітей, як з боку адміністрації, так і з боку інших дітей, на які не реагує керівництво.

 

Крім того, грубо порушується приватність дітей. Адміністрація установи спостерігає за дітьми під час прийняття душу.

 

Прийняття душу та заміна одягу безпідставно обмежується до 1 разу на тиждень, а діти взагалі позбавлені можливості носити свої власні речі, а змушені носити одяг, який видають.

Групою зафіксовані численні скарги дітей на незадовільний стан медичної допомоги.

Монітори отримали численні скарги на неможливість дітей відправлення будь-якої кореспонденції з установи, зокрема, і заяв про злочини до поліції, а також на неможливість потрапити на прийом до директора установи.

Діти скаржилися, що їх примушують відвідувати недільну церковну школи, що суперечить ст. 35 Конституції України. Їх позбавляють прогулянок навіть у найближчому парку, які до недавнього часу ще були. До дітей застосовуються покарання у вигляді фізичних вправ.

Біля воріт постійно чергує машина муніципальної охорони. Охоронці заходять до приміщень ЦСПР.

Докладний звіт за результатами моніторингу та рекомендаціями буде спрямовано до голови Одеської міської Ради.

Источник: www.ombudsman.gov.ua

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100