Odessa DailyБизнес

Тимофей Милованов: Амазон пішов з Нью-Йорку через скандал

Odessa Daily

25 февраля 2019 в 12:44

Амазон пішов з Нью-Йорку через скандал з дотаціями від міста. Український ФБ винес вердикт що це зрада і ліваки в Нью-Йорку перемогли. Але насправді - надання дотації Амазону - це ліва, антиринкова позиція.

Тимофей Милованов: Амазон пішов з Нью-Йорку через скандал

1. Нью-Йорк запропонував Амазону 3 млрд долларів та інші хотєлки, щоб вони відкрили штабквартиру в Нью-Йорку. Почався скандал - (ліві) політики почали критикувати надання субсидії, і Амазон відмовився.

2. Деякі українські лідери думок, яких я дуже поважаю, написали що ідіоти бувають і в США. Що ліві ідіоти вигнали Амазон з Нью-Йорку, а це менше робочих місць, менше нового бізнесу, менше інвестицій. Тощо.

3. Нью-Джерсі пропонували Амазону більше грошей - 7 млрд. Це поруч - півгодини. Але Амазон вибрав Нью-Йорк. Тому це не зовсім про субсидію, а про публічність для Амазону. Амазону негативний скандал непотрібен, тому вони відмовились. Це аргумент Майкла Фарена

4. Субсидії для залучення бізнесу не працюють. Матью Мітчел проаналізував біля 100 досліджень впливу субсидій для залучення бізнесу на економіку міста. Результати прості - субсидії не працюють.

5. Амазон має ознаки олігархічної компанії. Це майже монополіст, його власник має велике медіа, і задіяний в політичній боротьбі. Компанія використовує політичну публічність для просування свого бренду і є дуже добре організованою в політичному процесі. Уявіть собі ДТЕК який отримує 3 млрд гривень для того щоб побудувати новий завод з сонячної енергетики під Києвом. Коли б цього не сталось - це була б перемога ліваків?

У випадку з Амазноном є і ліві і праві аргументи чому не потрібно було надавати субсидію. Краще було б запропонувати витратити ці гроші на створення екосистеми з ІТ навколо штаб квартири Амазону в Нью-Йорку. Тоді б і ліві і праві підтримали б цю ідею і Амазон став би у Нью-Йорку.

Який для нас урок? І політика і економіка важлива для публічної політики. Помилки роблять всі. Страждають також всі. Інколи інтереси і лівих і правих можуть збігатись. Такі ситуації потрібно шукати та використовувати для розвитку економіки.

Більше деталей тут https://www.mercatus.org/…/amazon-cancels-new-york-expansio…

Источник: www.facebook.com

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100