Odessa DailyМненияТрибуна здравомыслия

Sergiy Raczynsky: Математичне моделювання в єкономіці - це дурниці

Odessa Daily

22 апреля 2020 в 11:48
Текст опубликован в разделе «Мнения». Позиция редакции может не совпадать с убеждениями автора.

Що ще цікавого сказав шведський науковець крім того, що локдаун в часи пандемії не допоможе? Він сказав дуже важливу річ. Що математичне моделювання в його сфері - це дурниці, які не можна сприймати всерйоз.

Sergiy Raczynsky: Математичне моделювання в єкономіці - це дурниці

Справа в тому, що такі моделі не здатні врахувати вплив всіх важливих факторів, а також, зміни цих факторів в часі. За його словами, моделі можна застосовувати в освіті, щоб пояснювати студентам що до чого. Але на практиці - це просто немає жодного сенсу.

Це надзвичайно важливі слова. Тому що мають значення не тільки в медицині, а наприклад і в економіці. Тут математичне моделювання стало модою, захопленням і майже окремою наукою. Насправді, це все суцільна маячня з причин, які наведені вище. Тобто, економічні моделі дійсно годяться для освіти чи замилювання очей політикам, але в якості інструментів вивчення економіки і інших сфер людської діяльності вони абсолютно непридатні, бо не враховують купу факторів і зміну цих факторів в часі. Це важливо запам'ятати всім журналістам. які пишуть про економіку і цитують "експертів" у математичному моделюванні.

Економіка це апріорна наука, де мають значення фундаментальні аксіоми, логіка, і причинно-наслідковий зв'язок

 

Телеграмм канал Медіа, людина, держава

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100