Odessa DailyМненияТрибуна здравомыслия

Sergiy Raczynsky: Держава і податки

Odessa Daily

22 апреля 2020 в 11:40
Текст опубликован в разделе «Мнения». Позиция редакции может не совпадать с убеждениями автора.

Держави досить довго обходилися без жодних державних "послуг". Держави здавна монополізували виробництво монет (золото і срібло) та займалися охороною території, яку контролювали, з якої кормилися.

Sergiy Raczynsky: Держава і податки

Податки значною мірою спочатку, в умовах низької продуктивності праці, були лише митними зборами (ввезення і вивіз товарів і сировини) і акцизами на торгівлю певними товарами.

Держави, які ми знаємо, в формі "соціальної" держави, з'явилися зовсім недавно. Головним чином, це наслідки Першої і Другої світових воєн. Справа в тому, що держави вимушені підлаштовуватися під прогрес суспільства, яке постійно розвивається завдяки ринку і правовій культурі. Держави ж постійно відстають і час від часу, коли виникає або значна криза, або війна, яка є природним станом держав, держави використовують ці моменти для модернізації і змін, щоб краще підлаштуватися під нові умови. Результатом такого підлаштування стала, наприклад, поява демократії, як форми правління.

Саме так виникла і зв'язка системи податків і державних послуг. Під час війни уряди вводили тимчасово податки на прибуток і майже всі доходи людей і бізнесів. З часом це так сподобалося, що тимчасові податки вирішено було не скасовувати, а навіть збільшити. Але виникла проблема - податки необхідно було виправдати у мирний час. З цією метою держави почали високими темпами прибирати до рук масові послуги - освіту, охорону порядку, охорону здоров'я і соціальне забезпечення. Пропаганда почала пояснювати, що податки - це оплата за послуги, які будуть дешевими або безкоштовними взагалі, доступні всім і забезпечать захист бідних, безробітних, тощо.

Насправді, все абсолютно навпаки. Це не податки збираються, щоб оплачувати державні послуги, а введена система державних послуг, щоб виправдати постійні податки, які неухильно зростали. Держава тут нічого не створила, вона взяла все готове і зруйнувала.

Система державних послуг виконує ще дві важливі функції для держав. По-перше, ця система забезпечила колосальне розширення держави. Закономірності, за якими існують держави, відкриті економістами, стверджують, що держави постійно прагнуть до розширення, збільшення сфери втручання в життя суспільства. Причиною цього є паразитарна природа держави та її глибинна неефективність, яка потребує все більшого охоплення, щоб існувати. Державні послуги дали таку можливість.

По-друге, ці, так звані, послуги виконують функцію штучного створення "потреби" у державах. З розвитком ринку, люди все частіше запитували себе, навіщо нам держава? І не знаходили відповіді. Держава, яка захопила контроль за послугами, які люди чудово надавали самі собі в рамках ринку, штучно створила "необхідність" в собі.

Зайвим буде говорити, що люди задовго до появи соціальних держав, в ринкових умовах надавали якісні послуги освіти, медичних послуг та соціального страхування. Останні дві послуги були частиною ринку страхування і були доступні всім. Ринкова природа цих послуг гарантувала низькі ціни, високу якість і доступність. Коли вони стали державними, то монопольний характер та залишковий принцип фінансування привели до того, що вони стали поганої якості і дуже затратні для людей. Держава також заважала розвитку цих послуг на вільному ринку загнавши їх у "тінь".

Зараз ми переживаємо час, коли стає очевидним, що якість послуг від держави впала до критично низького, небезпечного для людей рівня. А витрати на їх утримання стають непомірними. Більше половини чесно зароблених грошей держава Україна забирає у людей і просто марнує - їх привласнює начальство, їх витрачають на пропаганду, яка все це прикриває, на колосальну систему охорони держави від населення, а мізерну решту витрачають на ці самі послуги.

Те, що відбувається зараз із карантином, це в першу чергу, жорстока криза неефективної системи охорони здоров'я. Вона не витримала перевірки. Страждають вся ділова активність, освіта, а соціальний "захист" остаточно перетворився на фікцію. Згадана система послуг вмирає на наших очах. Утримати все під контролем державне начальство може за таких умов тільки єдиним доступним йому способом - насильством і примусом.

Телеграмм канал Медіа, людина, держава

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100