Odessa DailyМненияТрибуна здравомыслия

Sergiy Raczynsky: Пропаганда и СМИ

Odessa Daily

9 апреля 2020 в 11:48
Текст опубликован в разделе «Мнения». Позиция редакции может не совпадать с убеждениями автора.

Історія з протестом проти виходу освітніх програм на "телеканалах Медведчука" говорить небайдужому спостерігачеві про важливу річ. Ми не можемо тривалий час дурити себе, плутаючи медіа і пропаганду.

Sergiy Raczynsky: Пропаганда и СМИ

Ці канали не мають нічого спільного з медіа, але постійно фігурують у різного роду "аналітичних" звітах і критичних статтях, де обговорюються порушення стандартів і т.і. Це суцільна маячня. Ці канали - партійні органи політичної дезінформації, які працюють на державу. Розглядати їх як ЗМІ, означає не розуміти різниці між ЗМІ і пропагандою, або прикидатися, що не розумієш.

Коли хтось знає і розуміє, що ці канали собою являють, то немає жодної проблеми переглянути там освітню програму. Ми колись давно читали газети і журнали, більше половини змісту яких складала відверта, абсурдна, ідіотська державна пропаганда і нічого, вижили. Просто звикли читати друковані видання з кінця.

Зараз проблема не в тому, що ці канали транслюють щось корисне, а в тому, що їх досі вважають ЗМІ, які вдалися до "проросійської пропаганди". Таке враження, що у нас держава не контролює ефір і медіапростір. Ще як контролює! І тому ця проросійська пропаганда, насправді, частина більш широкої пропагандистської кампанії, замовником якої є держава. Головне завдання державної пропаганди - розділяти людей, щоб їх було простіше грабувати. Постійно діюча кампанія викривання фейків і пропаганди на цих каналах - це простий спосіб привертання уваги до них. Більше того, це старий прийом пропагандистів. Створи когось "гіршого" за себе, і ти будеш виглядати на цьому тлі респектабельно. Наприклад нинішній інформаційний канал "Україна24", чи той же самий канал Суспільне, як і Громадське, є такими ж самими пропагандистськими ресурсами влади, але з іншими завданнями. Чи перетворюються вони на ЗМІ? Так, якщо порівнювати їх з "каналами Медведчука". Ні, якщо розуміти різницю між державною пропагандою і журналістикою.

З визнання того, що більшість українських т.з. ЗМІ - це політична пропаганда, почнеться епоха освіти і закінчиться епоха брехні.

Телеграмм канал Медіа, людина, держава

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100