Odessa DailyМненияСтатус русского языка в Украине

Сергей Рачинский: Вопрос языка через призму статистики Википедии

Odessa Daily

6 сентября 2019 в 14:01
Текст опубликован в разделе «Мнения». Позиция редакции может не совпадать с убеждениями автора.

Размышления известного украинского журналиста о проблеме "державної мови"

Сергей Рачинский: Вопрос языка через призму статистики Википедии

"З території України переглядають більше російську «Вікіпедію» – 56% усіх заходів, українську – майже 24%, англійську – 17,7%, інші – 2,4%."

Враховуючи універсальний тематичний характер енциклопедії, ця статистика непогано корелює з тим, яку мову люди обирають, коли здійснюють свою різноманітну діяльність чи отримують освіту. Саме через це в Україні немає жодного сенсу на мовне квотування. Це заважатиме людям замість того, щоб сприяти їхній діяльності. Бо мова - це інститут людської діяльності. Не існує ніякої "державної мови". Держава просто привласнює собі право втручатися у життя людей.

Хочеш розвивати мову - створюй більше можливостей для діяльності. На практиці це означає лібералізацію економіки. З українською мовою пов'язується саме рух у напрямку свободи і незалежності особистості від держави. Російська завжди була інструментом для протилежного - для нав'язування державою свого регулювання і втручання у життя людей. Українська держава нічим принципово не відрізняється від УРСР, а тому і методи ті ж самі, тільки тепер нав'язується українська, а не російська. Чим це закінчиться? Подальшим поширенням англійської і польської.

Цікавим є також перелік найпопулярніших статей українською. Там домінує політично-державний офіціоз та Чернобильська АЕС. Цк дуже красномовний сигнал про те, що українська вікіпедія це, в першу чергу, не енциклопедія знань, а такий собі державний довідник. Отже, ми бачимо наскільки небезпечно для мови, коли нею "опікується" держава, мова перетворюється на офіційний жаргон обмеженого застосування.

(интернет канал @rachinsky)

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100