Odessa DailyНовости

Підступи та крах лжекороля Кароти

Odessa Daily

14 июня 2023 в 22:08

Культурний центр «Литаврія» показав прем'єру театру «Дев'ять муз» – сатиричний мюзикл за казкою Е.-Т. Амадея Гофмана «Королівська наречена». Вистава йде під назвою «Король Карота Перший». У ньому беруть участь як молоді, так і дорослі актори. Співдружність призвела до успіху.

Підступи та крах лжекороля Кароти

Фантазія письменника воістину безмежна. Одвічну проблему боротьби Добра і Зла він намагається вирішити через різноманітні колізії - від життєвих до космічних. Казочник Гофман вдається, звичайно, до алегорії. Людські пристрасті в нього киплять у міні-державі під назвою Горóд. Так, у звичайному горóді, де виростають овочі, поряд з якими пасуться милі домашні тварини та птахи, розточують аромат чудові троянди. «Оживляє» їх усіх у спектаклі одна група виконавців. А чи легко, скажіть, за лічені хвилини перетворитися з флори на фауну і назад?

Однак ідилією на горóді й не пахне. У суспільстві овочів йде приховане бродіння, виникають партії, змови, пересуди… Нікчемна Морквина (Льова Васильєв) уявив себе королем Каротою Першим, володарем усієї держави та всіх прилеглих клумб і держав, при цьому захотів узяти за дружину прекрасну Анхен (Алю Варшавську), дочку дрібномаєтного поміщика, астролога Дапсуля фон Цабельтау (Марк Коваль). Анхен, така собі панночка-селянка, пропалюючи моркву, раптом виявляє на одній з морквин обручку, звичайно ж, приміряє її - а вона не знімається! Зрозуміло, що це витівки шкідливого Кароти.

А юне створення (Анхен) закохане в поета – романтика Амандуса (Юра Березовський), який любить Анхен усією душею, але нині у від'їзді – вын навчається у Лейпцизькому університеті. Ось вам і зав'язка любовної драми чи, якщо хочете, трагедії!

Лжекороль йде на всілякі хитрощі, будує підступи, щоб здійснити свої підступні наміри. Він зачаровує Анхен, і вона вже готова вийти за нього заміж. Але решта персонажів викорінює Зло в образі Кароти та його чорних поплічників.

Актори грають так самозабутньо, що здається, вони живуть у цій фантастичній реальності. Герцог Редиска (Ваня Просвітів) з усім запалом борця за справедливість оголює меч і вступає у бій із темними силами. Дружний колектив - Дапсуль і його сім'я - скидає шкідливі овочі в казан, що стоїть на вогні (як тут не згадати з Юліана Тувіма: "... і суп овочевий виявився непоганий")? Але не хвилюйтеся, сумного результату для них не буде: полежать у шпиталі, одужають та перевиховуються. Проте найдієвішою виявляється інша зброя: справжній наречений, студент, закидає суперника віршами Ґете та своїми власними. Неосвічений Карота Перший переможений (хочеться вірити, що глядач, вийшовши з театру, почне вірити у моральну силу поезії).

Фінал, звичайно, вирішено наперед. Сили добра перемагають. Алегорія Гофмана актуальна за всіх часів! Якими б чорними не були хмари, світло розсіє темряву!

Акторам вдалося створити персонажів із різними характерами та звичками: юркий, весь як на шарнірах, Карота; меланхолійний закоханий астролог; дівчина, мила і невигадлива, що ледь не довірилася Кароті, але розчарована і відбулася легкою непритомністю; дух повітря Сільфіда (Аліса Продіус), що буквально ширяла над сценою; ексцентрична служниця Шарлотта (Соломія Плужник).

Відчувається, що юні актори з радістю та наснагою освоювали жанр мюзиклу. І освоїли! У виставі багато музичних номерів, діти та дорослі чудово співали хором. Автор мюзиклу – Юлія Лунга, хормейстери – Світлана Нестеренко та автор мюзиклу. Чари яскравих виразних костюмів створили Людмила Шевченко та Алла Вільчанська, декорацій – Михайло Плужник.

Режисер вистави – Наталія Романовська – вчить юних акторів відрізняти справжні твори літератури та мистецтва від підробок, вчить доброму та вічному.

 Текст: Вероніка Коваль

Фото: Театр «Дев’ять Муз»

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100