Odessa DailyУкраина

Гриценко: Одним Майданом всі проблеми не вирішити

trudyvl11

2 декабря 2010 в 11:14

maidan-i-flagВето президента на Податковий кодекс стало несподіванкою для його власної команди і засвідчило перемогу підприємців та всього суспільства. Голова Комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони, лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко у блозі на своєму сайті проаналізував, що буде далі, після вето президента.
Гриценко очікує, що в пакеті з вето Раді буде запропоновано внести до Податкового кодексу, як мінімум, дві принципові зміни: пом’якшити умови ведення малого бізнесу і  обмежити репресивні апетити податкової адміністрації і податкової міліції.
«Немає сумніву в тому, що Чечетов підніме руку і більшість підтримає усе, що напише Янукович. А він напише чимало: зауваження будуть до півтора-двох десятків статей ПК», - пише Гриценко.
Він зазначив, що для команди Януковича, в уряді і в Раді, вето Президента стало шоком. Адже більшість очікувала внесення змін вже після підписання, хоч в той же день.
«В цьому вбачали готовність Януковича захищати свою команду, тримати удар… Вбачали. А побачили вето, - пояснює Гриценко.- Лунали з вуст не останніх за впливом регіоналів і більш жорсткі оцінки: своїм вето Янукович показав, що ніяких системних, а тим більше болючих реформ він уже не проведе – не вистачить духу…»
Натомість, зазначив голова «Громадянської позиції», для підприємців, які вийшли на Майдан, вето – це перемога! Для інших сегментів громадянського суспільства – теж.
А ті, хто вписував скандальні норми в Кодекс, мають відповісти.
«Переконаний, Янукович прийме кадрові рішення. Але не під тиском Майдану, а під прикриттям адміністративної реформи, яку за тиждень-два планують оголосити, - вважає Гриценко. - В якій черговості залишать свої кабінети Азаров, Тігіпко, Ярошенко, Папаїка, чи Бродський – це питання сьогодні другорядне».
За цих умов намагання організаторів продовжити Майдан на невизначений термін, висуваючи щоразу нові вимоги, на думку Гриценка, може бути деструктивним за своїми наслідками, як для Майдану, так і для суспільства.
Крім того, Гриценко порадив організаторам Майдану провести власний «розбор польотів», «щоб таких непідготовлених, нескоординованих, внутрішньо конфліктних і скандальних Майданів більше не було. Зафіксували перемогу Майдану, показали владі кулака – і до наступних акцій і наступних перемог».
«Вирішити всі проблеми одним Майданом – це утопія. Плечей кількох десятків тисяч підприємців для того замало. Шлях буде довшим, - переконаний Гриценко. - Але влада цей шлях сама скорочує – тупо, з впертістю осла, вона генерує конфлікти і збурює суспільство щомісяця, щотижня».
Податковий кодекс вступить в дію у січні 2011 року, на черзі - адміністративна реформа, яка викине на вулиці десятки, сотні тисяч бюджетників.
«Лише МВС пропонують скоротити на 100 тисяч, армію на 40 тисяч, не створюючи при цьому робочих місць і не надаючи житла…, - пояснює Гриценко. - Далі буде пенсійна реформа, на вимогу і за фіскальними кальками МВФ, законопроект має бути в Раді до 10 грудня».
Гриценко додав, що вже відомо про плани суттєво підняти ціни на електроенергію, у квітні, як обіцяв Тігіпко, знову удвічі зросте ціна на газ для населення, за нею - тарифи на ЖКГ, далі – зростання цін на все підряд…
«Реформи потрібні. Але потрібен діалог влади із суспільством. Влада ж детально проговорює реформи із чиновниками МВФ, але не вважає за потрібне обговорювати їх із власним народом…», - підкреслив Гриценко.
Крім того, він вважає аморальним і безвідповідальним впроваджувати болючі для десятків мільйонів реформи з боку влади, яка невиліковно хворіє клептоманією.
«Ця влада прибирає до своїх брудних чиновничих рук і бере під приватно-кримінальний контроль геть усе, що являє собою цінність у країні – заводи, порти, землі, ліси, озера, бази відпочинку, санаторії, свердловини, трубопроводи, енергоблоки, електромережі, кар’єри, шахти, рудники, ринки, мережі супермаркетів, банки, пам’ятки культури, цілі галузі,  міста і цілі області…», - пише Гриценко.
Він також прогнозує, що «число плечей на Майдані більшатиме».
«Громадянському суспільству, яке для захисту своїх законних прав піднімається на акції спротиву, потрібні успіхи і перемоги. Спочатку маленькі, потім більші…, - коментує Гриценко. - Від щоразу сильніших ударів по руках влади – до повного відсторонення цієї агресивно-безпорадної команди від державного керма».

Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100