Odessa DailyНовости

Одеський ТЮГ дарує глядачеві першу в Україні професійну постановку «Молочайника»

Odessa Daily

13 февраля 2024 в 23:12

24 лютого в Одеському театрі юного глядача відбудеться прем'єра вистави «Молочайник» за п'єсою Оксани Гриценко.

Одеський ТЮГ дарує глядачеві першу в Україні професійну постановку «Молочайника»

Театральна Одеса добре знає, що Театр Юного Глядача імені Юрія Олеші багато років є активним провідником сучасної української драматургії для дітей та молоді. Театр завжди гостинно приймає молодих і заслужених авторів, учасників творчих театральних інноваційних та експериментальних перфомативних лабораторій. При цьому до відбору п'єс театр ставиться дуже прискіпливо. З 2014 року театром були відібрані та поставлені цікаві п'єси сучасних авторів, які пройшли з великим успіхом. Одними з найулюбленіших глядачеві стали «Червона каска», «Виживуть тільки Пилипенки, або Present Perfect», «Джа-Ла-Пі-Та»…

І ось - новий подарунок одеситам і гостям міста. Це - перша в Україні професійна постановка «Молочайника».

«Молочайник» - не тільки лікувальна рослина і своєрідний зелений символ Херсона, це - назва п’єси-переможниці конкурсу сучасної української драматургії «Липневий мед» 2023 року. «Молочайник» - зворушлива історія про переживання жінок під час війни, про жіночі радощі й печалі, про почуття вразливості й водночас про внутрішню силу протистояння своїм страхам, про те, як трансформувалося відчуття безпеки, про те, що допомогло вижити, про те, що дарувало надію.

Молода драматургиня каже: «Я брала інтерв’ю у людей, які виїхали з окупації, збирала історії від родичів, які там залишилися. Мене цікавило не лише сумне й страшне (цього вистачало і в новинах), але також дивне і навіть смішне».

Поставив виставу молодий, але вже досвідчений режисер Євгеній Резніченко. Він - випускник Київського національного університету театру, кіно та ТБ імені І.К. Карпенка-Карого, родом з Херсона. Працював в театрах Херсона, Одеси, Миколаєва. Одесити вже добре знайомі з режисером по його роботі в «Театрі на Чайній».

Сценографка та художниця по костюмах - Олена Штепура, яка працює з театром не вперше. Глядачі добре знають і люблять її роботи в попередніх виставах ТЮГа: «Виживуть тільки Пилипенки, або Present Perfect» та «Джа-ла-пі-та» в постановці Поліни Коробейник.

П’єса"Малочайник" - це зворушлива трагікомедія. Вона дуже актуальна сьогодні і тому приваблює багатьох режисерів. Але першу в Україні професійну постановку дарує глядачеві саме Одеський ТЮГ імені Юрія Олеші.

З нетерпінням і радістю чекатимемо на нову прем'єру вистави, яка попри трагічний контекст війни, пронизана ліризмом, душевним теплом, яке може дарувати жіноча природа, простим народним гумором та світлом надії.

Текст: Петро Канівець

Фото: Влад Золін

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100