Odessa DailyНовости

Нова "Нiч перед Рiздвом"

Odessa Daily

19 декабря 2022 в 20:14

Незважаючи на військовий стан, театральне життя Одеси вирує. За числом прем'єр 2022 року безумовним лідером є Одеський академічний український музично-драматичний театр ім. В. Василька.

Нова Нiч перед Рiздвом

Напередодні свята св. Миколая, відбулася ще одна прем'єра – "Ніч перед Різдвом". Режисер-постановник - Олексій Гнатковський, заслужений артист України. Музичне оформлення та аранжування – Вадим Бессараб. Хореографія - заслужений діяч мистецтв Павло Івлюшкін. Художниця-постановниця – Анастасія Баторій. Художня керівниця театру Юлiя Пiвоварова.

Жанрово-стильові особливості постановки, мабуть, визначають спектакль, як мюзикл, в основі якого лежить гостросюжетна комедія. При цьому основна сюжетна гоголівська колізія переглянута режисером та доповнена відповідно до поточної політичної ситуації. Фактично, пропонується нове рішення смислового завдання твору під назвою "Ніч перед Різдвом", відмінне від традиційного класичного розуміння його змісту.

Змішування часів містичним чином вкладає до рук графа Потьомкіна червоний прапор, супроводжуючи вихід артиста, який виконує цю роль, піснею Йосипа Кобзона. Козаки запитують у Катерини: "Що ж ти, гадина, накоїла?" Слова, вкладені в уста Катерини, несподівано звучать, ніби від імені сучасного керівника суміжної держави (визнаної Верховною Радою України державою-терористом). Катерина обіцяє козакам проведення спецоперації. Але не домовляє речення до кінця, тому що отримує удар і провалюється в люк під сцену. Тут поряд з нами одна стара одеситка в класичному ретро-пальто в серцях вигукнула: "Ой, дайте вже дожити життя спокійно." Вочевидь, що побачене призвело до її якогось екзистенційного шоку.

Зазначимо, що одеські історики за кілька останніх рокiв зламали чимало копій у дослідженні діяльності Катерини ІІ. І досі між ними немає повної єдності. Проте, режисер-постановник дає своє нове сучасне прочитання сюжету. Це, дiйсно, бачення типу полiтичноi сатiри. При цьому кожен глядач, безумовно, має право висловлювати свою думку і свої емоції так, як він відчуває.

Велика динамічність дії утримує увагу постійному тонусі. Практично протягом усієї дії актори танцюють, демонструючи сучасну хореографію. Різноманітність пісенних музичних форм вплетена в джазові оркестрові імпровізації, що дає незвичайну яскравість. Поруч із чудовим хоровим співом традиційних українських колядок, звучить чудовий сольний вокал і навіть реп.

У постановці зайняті провідні украiнськi актори і майже вся трупа театру. Всі учасники мають цікаві стилізовані костюми. У виставi чудове освітлення. Все це надає театральному дійству барвистість та святковість. Постійні глядачі театру сприйняли прем'єру "Ночі...", що відбулася, з радістю. Але для того, щоб отримати власні враження, треба йти за квитками.

Маргарита Коробiцина

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100