Odessa DailyНовости

Місія - служіння дітям.

Odessa Daily

2 сентября 2023 в 16:30

В Одеському театрi юного глядача вiдбулася прес-конференцiя, присвячена вiдкриттю нового театрального сезону. Представник обласного департаменту культури та керiвництво театру висвітлили діяльність театру в період з лютого 2022 р. до серпня 2023 року.

Місія - служіння дітям.

 Як вiдмiтила директор театру: «Незважаючи на надзвичайно складну ситуацію, пов’язану з війною, театр продовжує працювати та виконувати свої основні функції: культурно-просвітницьку, виховну, освітню, розвиваючу. Нам вдалося зберегти трупу, репертуар й надалі поповнюється новими виставами, репетиційний процес триває». До вибору репертуару театр ставиться  з усією відповідальністю.

Вiдповiдаючи на питання журналiстiв, директор-художній керівник театру, заслужена артистка України Оксана Бурлай-Пітерова докладно розповіла те, що театр зробив на півтори роки війни, про плани на майбутне, про проблеми будівлі, яка є пам'яткою архітектури та історії. Головний адмiнiстратор Ганна Король, керівник лiтeратурної частини театру Лілія Штекель не тiльки докладно розповiли, як театр працював з глядачами у перiод вiйни, а й навели дуже зворушливi iсторii з реального життя про те, яку силу має театральне мистецтво для всіх членiв родини, коли вони приходять на вистави театру. Адже театр так само працює з переселенцями, дітьми фронтовиків та людьми похилого вiку. Багато було зроблено i в рамках волонтерського руху для вiйськових ЗСУ. Можна сказати, що театр юного глядача чинив свій культурний спротив.

Обговорювалася також ситуація щодо тендеру на ремонт будівлі театру. Ярослава Різникова, заступник директора Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації, докладно прояснила для ЗМІ поточну ситуацію з тендером на ремонт будівлі театру і послідовно виклала всі факти.

На ремонт будівлі театру виділено велику суму грошей. Проти виділення коштів на ремонт історичної пам'ятки - будівлі, де працює Одеський театр юного глядача, виступили волонтери. Вони вийшли на пікет і записали відеозвернення з вимогою відминити тендер на ремонт як не критичний.

Після цього театр потрапив під хвилю хайпа та маніпуляції на найдорожчому для серця кожного українця сьогодні. Війна, боротьба за перемогу - з одного боку. І місія служіння дітям - з іншого.

Отже факти. Вже кілька років у театрі протікає дах. Також є тріщина по фасаду будівлі зліва, а це вимагає вже підняття фундаменту відповідного кута будівлі.

Саме це обстежила комісія ще 2020 року, і тоді було ухвалено рішення про ремонт. Було зроблено проєкт із кошторисом. Наприкінці 2021 року оголосили тендер на 10 з лишком мільйонів. Почати ремонт мали в березні 2022 року. Не розпочали, бо почалася війна.

Зараз стеля у театрі інтенсивно протікає. Під час останнього протікання вода пройшла крізь стіни і стелю першого поверху, внаслідок чого відвалився шматок штукатурки та частина стелі.

У 2023 р. Управління капитального будивництва Одеської облдержадміністрації скорігувало проєкт та оголосило новий тендер, у якому вартість робіт зросла втричі – мабуть, ціни зросли на все.

На даний момент будівля потребує ремонту. Необхідність ремонту доведено та підтверджено відповідними актами обстеження комісій та експертними висновками. За Законом Україні «Про охорону культурної спадщини», власник будівлі, яка є культурною спадщиною, має підтримувати об’єкти культурної спадщини в належному стані, також дозволяється реставрація під час екстрених ситуацій, у тому числі під час воєнних дій.

На жаль, лагодити будівлю самотужки театр права не має, оскільки, як ми вже говорили, будівля є архітектурною та історичною пам'яткою. А робити ремонт потрібно зараз, негайно, тому що необхідно пережити осінь та зиму.

Будинок сім’ї Анатра був збудований в 1916 р. за проєктом архитектора Д.Линецького. Спочатку це був Будинок літератури та мистецтва, потім в різні роки – Клуб армії, Будинок преси ім. Михайла Коцюбинського, Еврейський театр, Театр музичної комедії. Зараз це приміщення Одеського театру юного глядача.

Крім того, важливо зберегти цінні фрески Михайла Бойчука, що датуються 20-ми роками минулого століття, і які перебувають під панелями на стіні другого поверху, але реставрація фресок це питання для післявоєнного часу.

В зв'язку з викладеним не зовсім зрозуміло, чому шановні одеські волонтери попередньо не звернулися до власника будівлі, не вивчили інформацію про тендерну процедуру ремонту, не зробили письмове громадське звернення до власника будівлі, але підняли хвилю хейту проти театру.

Одеський театр юного глядача з повною віддачою всіх сил виконує свій обов'язок перед країною, перед дітьми, які постраждали від війни, і з честю несе свою місію в наш суворий час.

Також не зрозуміло, чому пікет волонтерки не був організований перед власником театру – Одеською обласною радою, а розміщується біля стін міської управи (яка не має відношення до справи). До речi, Обласна рада нiяк не проти закупiвлi дронiв i всiляко готова до обговорення.

На жаль, не всi питання щодо дiй волонтерів зрозумілі в повному обсязi. Але всi, хто були присутнi на прес-конференцii, сподіваються, що будівля театру - архітектурна та історична пам'ятка, яка входить до меж історичного центру Одеси, а отже, взята під охорону ЮНЕСКО, буде відновлена та захищена не лише одеситами, а й світовою культурною спільнотою. А талановитий працьовитий колектив театру з великою любов'ю радуватиме дітей ще багато років.

 Петро Канівець.

 

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100