Odessa DailyУкраина

Гриценко: Треба не кодекси на 700 сторінок писати, а вдосконалювати існуючі закони

trudyvl11

3 декабря 2010 в 11:05

nalogoviy-codexНезалежно від мотивації президента, накладання вето на Податковий кодекс було правильним рішенням, вважає Анатолій Гриценко, лідер партії «Громадянська позиція», голова Комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони.
«Податковий кодекс мав бути усталеним документом, що регулює відносини між підприємцями, суспільством та державою. Але, попри всі заклинання прем’єра Азарова і профільного віце-прем’єра Тігіпка, що прийнятий документ є найкращим і такого навіть в Європі нема, - цей кодекс нічого доброго підприємцям не несе», - заявив Гриценко.
Тому люди вийшли на Майдан, і президент їх побачив.
На думку Гриценка, урядовий проект кодексу не створює жодних умов для ведення бізнесу і посилює репресивну машину тиску на бізнес. Наприклад, податковій службі надається право без рішення суду арештовувати майно, вриватися у приміщення тощо.
Якщо ці недоліки будуть посунуті, поправки до Податкового кодексу можуть бути швидко ухвалені парламентом, і Майдан завершиться перемогою людей і здорового глузду.
Гриценко прогнозує, що президент може внести поправки у Верховну Раду вже у п’ятницю, і після позитивного голосування підписати Податковий кодекс в той же день.
«З ухваленням змін до Податкового кодексу тягти вже не можна, бо тут є об’єктивні фактори. Перше – бюджет. Друге – наша влада сіла на «голку» МВФ, який вимагає прискорити процес», - пояснив Гриценко.
Він очікує, що зміни будуть внесені приблизно до двох десятків статей.  
Крім того, Гриценко підкреслив, що влада має зробити висновок з того, що відбулося навколо прийняття Податкового кодексу.
«Цей висновок повинен мати кадрові виміри. Хтось же має відповісти за той кодекс, який збурив мільйони людей. Тому що люди, які зараз на Майдані стоять, це ті, хто всупереч державі витримали тиск і навчилися створювати робочі місця - для себе, для сімї, ще для кількох людей. Вони вижили у найстрашніші часи. Якщо зараз по них бульдозером пройтися, то для чого тоді та влада?»
Якщо ж влада виявиться неспроможною зробити відповідні висновки й продовжить брутально поводитися з суспільством, - вона, переконаний Гриценко, нариватиметься на майдани постійно.
Коментуючи меморандум, який начебто узгодив позиції уряду та підприємців, Гриценко піддав сумніву чесність такого документу.
«Мені здається, уряд ще не усвідомив, в яку халепу він втяг країну і їхнього президента. Тому що ігри продовжуються. Підприємці, які стоять на Майдані, заперечують ті  домовленості, - заявив Гриценко. - З оргкомітету акції людей не запрошували на підписання того меморандуму. Натомість, прийшли якісь інші люди, які не були на Майдані, з іншими вимогами».
Гриценко порадив уряду припинити ці політичні ігри.
«Мабуть, Азаров, Тігіпко та інші, хто мав відношення до кодексу, викручуються з ситуації і зараз намагаються показати як погоджене з підприємцями те, що насправді не погоджено. Тоді це шлях в тупик. Це лише загострить ситуацію».
Крім того, Гриценко вкотре зазначив, що не бачить необхідності в Податковому кодексі, натомість, пропонує зосередитися на кількох законопроектах, які б стимулювали розвиток підприємництва.
Він повідомив, що сам півтора роки тому вніс законопроект, розроблений разом з представниками малого й середнього бізнесу, яким пропонувалося підняти податки, але – ввести чітку градацію для різних категорій.
«Одна справа – це няня, інша – таксист, третя справа – стоматолог, юрист, ріелтор. Там була прозорість, не було переведення економіки в тінь», - пояснив Гриценко, пропонуючи взяти такий підхід за основу.
Також він пропонує скасувати податок на додану вартість як такий, що повністю себе дискредитував та став джерелом корупції, і замінити його податком з обороту.
Крім того, на думку Гриценка, необхідно закрити офшори, зменшити податки на прибуток, скасувати податкову міліцію й взагалі позбавити бізнес репресивного тиску з боку держави.
«Все це – чіткі й логічні пропозиції, які можна зробити внесенням змін до деяких законів. І ніякого Податкового кодексу о 700 сторінках тут не треба», - сказав Гриценко.

Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100