Odessa DailyНовости

«Царская охота» или как Одесский горсовет детей изымал…

Odessa Daily

22 ноября 2018 в 17:59

Ранее мы поднимали тему изъятия детей из семьи http://odessa-daily.com.ua/news/v-interesah-detej-id91068.html

«Царская охота» или как Одесский горсовет детей изымал…

26 марта 2018 г. по данному  вопросу  Апелляционный суд Одесской области вынес постановление коим отменил  решение суда первой инстанции об отобрании детей. Об этом подробно изложено на сайте Апелляционного суда Одесской области

Застосування апеляційним судом Одеської області практики Європейського суду з прав людини при вирішенні питання про відібрання дітей від матері без позбавлення батьківських прав.

03.04.2018 року у програмі «Секретні матеріали» на першому україномовному національному каналі (1+1) опубліковано сюжет під назвою «Истории матерей, которые стали на ложный путь»

З приводу цього сюжету апеляційний суд Одеської області  повідомляє наступне.

Рішенням Приморського районного суду м. Одеси від 09 жовтня 2017 року позов  Приморської районної адміністрації Одеської міської ради в інтересах неповнолітніх і малолітніх дітей задоволений в повному обсязі. Неповнолітні та малолітні діти відібрані із родини відповідачки без позбавлення її батьківських прав. Допущено негайне виконання рішення в частині відібрання дітей.

Не погодившись з рішенням суду представник відповідачки подала апеляційну скаргу, яка постановою апеляційного суду Одеської області від 26.03.2018 року була задоволена.

Задовольняючи апеляційну скаргу апеляційний суд Одеської області  (судді: Колесніков Г.Я., Ващенко Л.Г. Вадовська Л.М.), керувався нормами Сімейного кодексу України, практикою Європейського суду з  прав людини та виходив з того, що, дійсно,  дитина може бути поміщена в середовище, яке більш сприятливе для її виховання.  Але, такий захід не можна виправдовувати виключно посиланням на ненадійність ситуації, адже такі проблеми можна вирішити за допомогою менш радикальних засобів, не вдаючись до роз’єднання сім’ї, наприклад, забезпеченням цільової фінансової підтримки та соціальним консультуванням.

Крім цього, примусове відібрання дітей від батьків не може бути санкціоноване без попереднього розгляду можливих альтернативних заходів і повинно оцінюватись у контексті позитивного обов’язку держави вживати виважених і послідовних заходів для сприяння возз’єднання дітей зі своїми біологічними батьками, дбаючи при досягненні цієї мети про надання їм можливості підтримувати регулярні контакти між собою та, якщо це можливо, не допускаючи розлучення братів і сестер.

Виривши спір,  суд апеляційної інстанції  виходив з практики Європейського суду з прав людини, яка є джерелом права та складовою частиною національного законодавства.

 

Зокрема, суд прийняв до уваги висновки Європейського суду у справі «Савіни проти України», у пункті 49 якого зазначено,  «…..хоча національним органом надається певна свобода розсуду у вирішенні питань щодо встановлення державної опіки над дитиною, вони повинні враховувати, що розірвання сімейних зв’язків означає позбавлення дитини її коріння, а це можливо виправдати лише за виняткових обставинах». Отже, відповідне рішення  має підкреслюватись достатньо переконливими і зваженими аргументами на захист інтересів дитини, і саме держава - відповідач повинна переконатися в тому, що було проведено ретельний аналіз можливих наслідків пропонованого заходу з опіки для батьків дитини.

 

При розгляді даної справи суд першої інстанції фактично не дослідив дійсні обставини справи, не взяв до уваги можливі альтернативи такому серйозному втручанню в право відповідача на повагу до сімейного життя, не зважив на  неможливість відповідачки через житлові умови, скрутне матеріальне становище та без цільової державної допомоги покращити побутові умови. Більш того, суд  не вислухав думку дітей.

 

Допустимих та належних доказів  обставин, які обумовлюють необхідність відібрання чотирьох дітей від матері Приморської районної адміністрації Одеської міської ради не надано. Ураховуючи,  те, що судом першої інстанції не встановлені всі фактичні обставини, від яких залежить правильне вирішення справи, та допущені порушення норм матеріального і процесуального права апеляційний суду Одеської області  ухвалив нову постанову про відмову у позові.

 

З повним текстом постанови можливо ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером:522/16967/17.

 

Хочемо наголосити, на тому, що апеляційний суд Одеської області є відкритим та готовий надати вмотивовані відповіді на запити журналістів та представників громадських організацій.

Ссылка:  https://oda.court.gov.ua/sud1590/pres-centr/news/461143/

Стоит заметить, что на  судебные заседания в Апелляционном суде Служба по делам детей Одесского городского совета  выписала 7 ДОВЕРЕННОСТЕЙ.  Наверное не было других текущих дел, что пришлось такое количество персонала отрывать от текущей работы и посылать  в суд

Надо отдать должное судьям, которые настаивали на допросе детей, хотя Служба по делам детей Одесского городского совета всячески препятствовала  их приходу в суд.  На тот момент дети находились в Одесском центре социально-психологической реабилитации на ул. Г.Крут(Терешковой).  Оперативно, как только заседание суда, так в ЦСПР вводят карантин то по кори то по гриппу. Когда запас карантинов иссяк, отсутствие детей в суде объяснили плохими погодными условиями.  Но тем не менее дети были выслушаны судом и их мнение было учтено.

Апелляционный суд отменил решение Приморского суда об отобрании детей и в тот же день дети были дома.

Что происходило потом?

Дети регулярно посещали школу, сдали экзамены. Пропусков нет.  Прошли медицинское обследование. Хотя ССД  особо в телефонном режиме интересовалась посещают ли они школу. Казалось бы жизнь начала налаживаться  и  городская служба по делам детей должна была бы направить усилия на восстановление   семьи, но не тут-то было. Видимо честь мундира не позволяет смириться с поражением.  23 апреля 2018 года Приморская районная администрация Одесского городского совета, как орган опеки и попечительства подает кассационную жалобу на постановление  Апелляционного суда Одесской области.

Параллельно, служба продолжает проводить регулярные рейды в семью, угрожать опять забрать детей, придирается к чему угодно,   на заседаниях Одесской городской комиссии по защите прав детей  продолжают педалировать изъятие детей из семьи  и   ОПЯТЬ ЗАСЕДАНИЯ КОМИССИИ ПРОХОДЯТ БЕЗ  ДОЛЖНОГО УВЕДОМЛЕНИЯ МАМЫ. Опять нарушается закон.

6 ноября 2018 года Верховный суд Украины поставил точку в данном вопросе.  

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Приморської районної адміністрації Одеської міської ради як органу опіки та піклування залишити без задоволення.

Постанову Апеляційного суду Одеської області від 26 березня 2018 року залишити без змін.

Постанова суду касаційної інстанції є остаточною і оскарженню не підлягає.

Уважаемые представители  Одесской городской  Службы по делам детей!  Может хватит кошмарить семью?  Может стоит  все таки приложить усилия и  помочь, а не казнить и   разорять семейные гнезда, пополняя ряды социальных сирот?   Может пора бы уже поменять стиль работы?

Просим  мэра г. Одессы отреагировать на  работу его подчиненных, занимающихся   ДЕЛАМИ детей?

Не навредит ли детям   такая рАбота……

 

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100