Odessa DailyНовости

«Будьте ви щасливі!»: сміх зі сльозами на очах або історія великої Любові

Odessa Daily

8 ноября 2022 в 15:07

Одеський театр юного глядача відновив показ комедії Олександра Володарського «Будьте ви щасливі!». З початком повномасштабнї війни виставу прибрали з репертуару. Тепер уже другий тиждень вона збирає повні зали, а зі сцени лунає ідіш.

«Будьте ви щасливі!»: сміх зі сльозами на очах або історія великої Любові

Сюжет вистави простий: син єврея-емігранта Рафа збирає фольклор на Привозі і закохується у торговку рибою Лєю.

Місце дії – Привоз, час дії – НЕП.

Дуже музична вистава з хеппі-ендом може здатися милою комедією глядачам, які вперше її бачать.

Але насправді все набагато глибше і серйозніше. І кумедний єврей-чекіст у шкіряному плащі, один з персонажів, - втілює репресивну машину Радянського Союзу.

Через війну на сцені задіяні всі, говорить директорка і художня керівниця театру Оксана Бурлай-Пітерова, заслужена артистка України. Сама вона теж взяла участь у масових сценах:

«Я актриса, я маю допомогати своєму колективу. Тому я не цураюся будь-якої ролі. Ні що так не покращує масовку як те, що там грають дорослі актори, провідні майстри сцени. Тому що це не просто масовка, це – той план, той шар, на якому тримається вистава. Сцена Привозу, сцена «Гамбрінусу», – це треба було енергетично заповнювати».

«Будьте ви щасливі!» поставили ще у 2020-му як раз перед пандімією за підтримки Всесвітнього Єврейського Конгресу (Тель-Авів, Ізраіль) і «Міжнародного Ідіш-центру» (м.Вільнюс, Литва), розповіла художня керівниця. Виставу відновили за два тижні:

«Навіть під час повітряної тривоги глядачі терпляче чекають протягом години на продовження. Ніхто з вистави не йде…»

Частину вистави герої спілкуються на ідіші. Щоб правильно вимовляти слова та розуміти, про що вони говорять, актори вивчали цю мову. Уроки ідішу проходили он-лайн, розповідає виконавиця ролі Рози Тетяна Полякова:

«Моя Роза – вона трошечки про мене. Її так любить батько і дуже підтримує! Так само рішуча, хоробра, чітко бачить свою мету».

Для Єлизавети Горбенко роль Томи, подруги головної героїні Лєї, найбільш улюблена, адже характер продавчині рибою схожий на її власний:

«Я виходжу на сцену і граю саму себе… Зал дуже гарний! Ми так скучили за повним залом, коли глядачі аплодують, коли вони сміються! Кожного разу намагаємося зробити так, щоб людям сподобалося. Мені здається, сьогодні ми це зробили на 200 відсотків!»

Сергій протягом вистави знімає та підспівує. Саме «Будьте ви щасливі!» дивиться вперше:

«Вистава подобається за рахунок того, що є одеський колорит, переданий тут. Це настрій, це почуття відповідні, це історія цікава!.. Люблю дуже театр! Одеський театр обожнюю! Це свято для душі!»

«У мене надзвичайне враження. Зараз так важко, але протягом цих двох годин я не відчувала нічого, окрім захвату від того, що відбувається», – поділилася одеситка Анна Голубовська.

Сама вистава для Одеського ТЮЗу є дещо символічною, адже у 1930 році у його будівлі відкрився Одеський державний єврейський театр.

Розуміння того, що на сцені комедія, зникає, коли у післямові дізнаєшся, що частина героїв були репресовані, частина - загинули в окупованій нацистами Одесі під час Другої світової війни. Всі ці люди прожили своє життя, зустрівши Велику Любов, яку пронесли через репресії, голод та війну.

Власне, і ми, глядачі, живемо у воєнний час. Але таки живемо!

 Текст і фото: Катерина Садовська

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100