Odessa DailyУкраина

Боротьба з корупцією починається з першого крісла країни – Гриценко

trudyvl11

11 декабря 2010 в 10:30

korrupcia«Боротьба з корупцією почнеться тоді, коли ми отримаємо відповіді на питання щодо махінацій «РосУкрЕнерго», Тендерної палати, рефінансування банків та Межигір’я. Доки не буде виразної відповіді на ці питання – ніякої боротьби з корупцією не буде», - вважає Анатолій Гриценко. Про це голова Комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони, лідер партії «Громадянська позиція» заявив сьогодні на прес-конференції в «ІнтерМедіа Консалтинг».

Відповідаючи на питання, чи вступлять в дію з нового року антикорупційні закони, які були прийняті 11 червня 2009 року, а потім відтерміновані новою владою, Гриценко висловив сумнів.
«Хотів би помилитися, але в мене відчуття, що влада вигадає десятки причин, включаючи захист прав людини та невідповідність Конституції, щоб знову відкласти ці закони. Тут я песиміст».
Гриценко зазначив, що у цьому антикорупційному пакеті закладено дуже важливий параметр – декларування всіма чиновниками та членами їхніх сімей своїх витрат. Ця норма, якби вступила в дію, могла б нанести нищівного удару по корупції в державному апараті.
«На рівні будь-якого району дуже легко перевірити чесність чиновників. Достатньо лише подивитися, в яких умовах живе районний міліціонер, суддя, прокурор, податківець, митник тощо, і співставити з їхніми офіційними доходами», - пояснив Гриценко.
«Якби така перевірка була зроблена, частина чиновників сіли б на чартери і втекли з країни, більша частина написали би заяви за власним бажанням, а решта – встали б у строй і почали працювати за законом. Але цього зроблено не було».
Крім того, Гриценко повідомив, що на засіданнях Погоджувальної ради регулярно ставить питання про розгляд антикорупційних законопроектів.
«Три рази мінімум від Клюєва я отримував відповідь: на наступний пленарний тиждень буде внесено цей пакет. Приходить наступний пленарний тиждень – ніхто його не вносить», - констатує Гриценко.
Він назвав таку позицію влади цинічним небажанням боротися з корупцією.
Втім, Гриценко погодився, що наявність закону ще не забезпечує подолання корупції. На його думку, боротьба з корупцією має починатися з першого крісла країни.
«Якщо президент своїм власним прикладом, своєю діяльністю, способом життя показує, що корупція для нього неприйнятна, і це транслюється по всій вертикали чиновницької влади – то все буде в порядку. А якщо людина, яка сидить на Банковій, має Межигір’я, пускає бізнес у владу, - то ніякої боротьби з корупцією не буде», - зазначив Гриценко.

Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100