Odessa DailyМненияПорошенко и другие проблемы Украины

Віктор Глеба: Чиновники ДАБІ на місцях відновили схему “невідповідності оформлення”

Odessa Daily

14 января 2019 в 18:04
Текст опубликован в разделе «Мнения». Позиция редакции может не совпадать с убеждениями автора.

Незалежний експерт з державного управління у галузі містобудування, член-кореспондент Української академії архітектури, доцент кафедри, громадський діяч

Віктор Глеба: Чиновники ДАБІ на місцях відновили схему “невідповідності оформлення”

Що змінилось після звільнення керівника ДАБІ України: тільки те,  що “смотрящі” створили нові схеми для хабарів з дрібних забудовників і “кришування порушень ДБН” відомих будівельних корпорацій за великі гроші.

Жоден скандальний об’єкт чи забудова з порушенням державних будівельних норм України не були зупинені після звільнення Олексія Кудрявцева. Нагадаємо, що керівника ДАБІ звільнили через відсутність диплому. Зокрема в Одесі, під час воєнного стану, бетоновози та крани продовжували працювати навіть після офіційного доручення Генерального прокурора України зупинити і перевірити будівельні об’єкти в береговій  частині моря, парках і скверах. Повне ігнорування забудовниками вимог законодавства пояснюється перемогою “людей Гройсмана” над “людьми Порошенка”.

Але ніякої політики в цьому не потрібно шукати. Нічого особистого – лише бізнес.

Саме бізнес на хабарях з дрібних підприємців-забудовників, яким, за надуманими причинами, відмовляють у створенні робочих місць при реалізації комерційних проектів СС-1 та СС-2. Повернулись до роботи десятки посередників, які домовляються про “правильні” документи на забудову.

Якщо проаналізувати причини відмови у наданні дозвільних документів (взято з сайту “Прозора ДАБІ”), то виходить, що з 12 грудня чиновники ДАБІ на місцях відновили схему “невідповідності оформлення” для всіх категорій (класів наслідків). Тобто,  “кома, крапка, літера, печатка” (обов’язковість якої відмінена), стали основними причинами відмови. Не порушення ДБН, а ні невідповідність містобудівній чи проектній документації, більше не є причинами – лише відсутність правильної людини в органах і відсутність бажання давати хабарі. На сьогодні розмір хабаря  становить 5-7 $ \ 1 КВ. м. Для декого така сума дорівнює вартості відкриття м’ясного цеху чи пекарні, будівництва індивідуального житлового будинку чи магазину.

Уважно подивіться тексти з поясненням чиновниками законодавчого механізму відмови. В них є посилання на Закон України “Про регулювання містобудівної діяльності” і повноваження головних інспекторів будівельного нагляду – ГІБУНів. Тобто, вся відповідальність за зловживання у сфері містобудування лежить на тих, хто був призначений Гройсманом і продовжує “надавати чи відмовляти” під час оформлення дозвільних документів.

Саме ГІБУНи територіальних підрозділів ДАБІ підняли розміри хабарів на оформлення документів дозвільного характеру, пояснюючи це ризиками та відповідальністю перед тими, хто бере кредити МВФ.  Тому і великим забудовникам “не пощастило” - тарифи їм також множать на коефіцієнт, а тим, хто відмовляється платити (шукаючи справедливості в прокуратурі чи суді), ставлять окрему чорну мітку “відмови”.

Так, з 12 грудня 2018 року вдвічі (у порівнянні  з минулим роком) збільшилась кількість відмов по видачі дозвільної документації на об’єкти будівництва значного класу наслідків відповідальності. Зокрема, за цей період із загального обсягу опрацьованих ДАБІ пакетів документів на отримання дозволу – 54% відмов. Рішень про відмову щодо видачі сертифікатів – 33%.

При цьому, у системі “Прозора ДАБІ” більш ніж вдвічі збільшилась кількість записів про невідповідність сертифікатів затвердженим формам. Швидше за все це означає, що документи взагалі не були прийняті або були повернені на доопрацювання. Сама система “Прозора ДАБІ” заморожена і потребує зведення масивів інформаційних прошарків з відповідними базами даних про об’єкти, адреси, учасників ринку, відповідальних осіб тощо. Наразі відбувається несанкціонована зміна номерів реєстрації по деяким забудовам. Перевірка громадськими ІТ-спеціалістами скандальних об’єктів в Одесі свідчить про маніпулювання реєстрами ДАБІ деякими чиновниками на місцях.

Така вакханалія “децентралізації” стала можлива внаслідок повної передачі важелів управління в руки кримінальним елементам з російськими зв'язками. Очевидно, що нинішній керівник ДАБІ просто маріонетка в руках “смотрящих”, про яких писав Юрій Бутусов у своєму “Цензорі”. Невиконання ГІБУНами основних завдань Держарбудінспекції в реалізації державної політики в частині здійснення державного нагляду і контролю за дотриманням законодавства та будівельних норм, залишається непоміченим Генпрокуратурою.

Источник: kievvlast.com.ua

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100