Odessa DailyНовости

ТОЛЬКО ПРАВДА

Odessa Daily

5 сентября 2018 в 19:10

В связи с набирающей обороты информационной атакой в отношении Одесского областного приюта "Свитанок" и экс-начальника службы по делам детей Одесской ОГА, Odessa Daily публикует комментарий Аллы Ивановны Кирияк.

ТОЛЬКО ПРАВДА
 
 
Alla Kiriiak
3 ч. · 
 

Знаю, що багато людей чекає від мене коментарів, з приводу шокуючих фактів, повідомлених вчора гр. Поланським на своїй сторінці у Фейсбуці.

Дана публікація є черговою спробою дискредитувати мене особисто, у т.ч. й шляхом паплюження обласного притулку для дітей «Світанок». А в цьому закладі, до речі, живуть діти, працюють люди…

Всі добре пам’ятають історію з опублікованим відео з вихованкою «Світанку», над якою начебто вчинялося насильство з боку вихователів. Вже місяць триває слідство. Сподіваюся, вже найближчим часом поліція оприлюднить результати і тоді все стане на свої місця.

Останню ситуацію, про яку йдеться в пості Поланського, опишу у хронологічному порядку. 
До притулку вказана дитина потрапила у квітні 2015 року, у зв’язку із тим, що мати не забрала хлопчика з лікарні, куди його було влаштовано через важку хворобу серця.
Мати неповнолітнього є громадянкою Республіки Молдова, саме тому процес позбавлення її батьківських прав був ускладненим і довготривалим. Лише лютому 2017 рішенням суду Республіки Молдова матір було позбавлено батьківських прав по відношенню до всіх дітей (у хлопчика є ще 2 брати).

У зв’язку із тим, що репатріація дітей до Молдови була неможливою, у вересні 2017 року дітям було надано статус дітей, позбавлених батьківського піклування. 
12 жовтня 2017 року, у зв’язку з тим, що всі заходи щодо влаштування дітей у сімейні форми виховання, органом опіки і піклування були вичерпані, відповідно до п.35 постанови КМУ від 24 вересня 2008 р. № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини», обласною службою видано путівку на влаштування хлопчика та його 2 братів до державного закладу.

Однак, усупереч чинному законодавству, Департаментом освіти і науки ОДА була надана відмова у влаштуванні дітей, спочатку через стан здоров’я старшого хлопчика, а потім з причини відсутності у нього та його братів громадянства України та паспортів.

З січня 2018 по червень 2018 (майже півроку) неповнолітній перебував на лікуванні у закладах охорони здоров’я м.Києва та м.Одеси.
Таким чином, мені не зрозуміло, на чому базується інформація Поланського про тривалість ситуації протягом 8-9 місяців, а також те, що в лютому з цього приводу я була у притулку, якщо в цей час хлопчика фізично у закладі не було?

22 червня 2018 року Департаментом освіти і науки ОДА було погоджене направлення хлопчика на влаштування до Білгород-Дністровського дитячого будинку змішаного типу. Його брати були влаштовані до цього закладу ще на початку червня. Згідно з законом, рідні брати і сестри не можуть бути роз'єднані під час влаштування, а відповідно до висновку психолого-медико-педагогічної консультації, дитині було рекомендовано навчання за загальноосвітньою програмою для дітей із затримкою психічного розвитку, а також заняття з психологом з корекції пізнавальних процесів. 
Тобто, під час проходження ПМПК, хлопчику була діагностована затримка психічного розвитку, а не психічне захворювання. Мої твердження базуються на офіційних документах.
Однак, за відомою мені інформацією, адміністрація дитячого будинку заперечувала проти влаштування хлопчика до їх закладу, посилаючись на те, що дитина потребує постійного медичного нагляду. Саме з цієї причини, з червня цього року і дотепер дитина не була переведена. 
Інформація про можливе влаштування хлопчика до дитячого будинку сімейного типу також не відповідає дійсності.

Дивний збіг обставин: головою піклувальної ради дитячого будинку, куди відповідно до путівки мала бути влаштована дитина, є Поланський.

12 липня 2018 року він з директором цього ж закладу Ольгою Форнальчук та іншими представниками здійснював моніторинг «Світанку», перевіряв особові справи дітей, ретельно вивчав умови утримання дітей та проблеми притулку.
Тут виникає питання: чому, знаючи, що путівка на влаштування цієї дитини була видана ще у червні, Поланський нічого не зробив для того, аби хлопчик був переведений до дитячого будинку?
Але точно зрозуміло одне: проблемна дитина дитячому будинку була не потрібна. 
До речі, під час регулярних відвідувань притулку протягом грудня 2017- травня 2018 завідувач "Світанку" неодноразово зверталася до радника голови з проханням у сприянні переведення дитини, адже правові підстави для цього існували вже в жовтні.
І це не єдиний випадок, коли незручні для «елітного» закладу діти, не приймаються або виводяться з нього будь-якими способами. 
У цьому випадку варто нагадати, що саме за наполяганням як Поланського, так і директора дитячого будинку, у 2017 році з цього закладу була повернена під опіку Шагіна Габріела, яка нещодавно здійснила самогубство.

Такі вони, подвійні стандарти захисту прав дітей.

Що стосується фактів сексуалізованої поведінки чи інших проявів сексуального характеру з боку вказаного неповнолітнього, то протягом усього терміну його перебування у закладі, такого зафіксовано не було. Адміністрація притулку і я особисто, у співпраці з Департаментом охорони здоров'я облдержадміністрації, тримали на постійному контролі стан здоров’я цієї дитини та вживали відповідних заходів. 
За той час, поки хлопчик знаходився у притулку, його двічі було прооперовано, останній раз у січні 2018 року. 
Дитина була ослаблена і потребувала постійного нагляду.

Щодо звинувачень на мою адресу. 
З початку червня, тобто з моменту повернення хлопчика з лікування, я перебувала у відпустках, а потім на лікарняному зі своєю дитиною. Тобто, практично все літо, мене на роботі не було. 
В день звільнення мені стало відомо, що дитина почала проявляти подібні нахили і у зв’язку із цим, керівник закладу звертатиметься з відповідною заявою до поліції.

Якщо хтось думає, що я мала намір, щось приховувати, то він глибоко помиляється.
Якщо будуть доведені факти насильства стосовно малолітніх дітей з боку цієї дитини, то для мене це також буде страшним і болючим. Поки що я не розумію, як слаба і хвора дитина, яку всі оберігали, могла таке вчинити, за яких умов?
Я - мати, у мене троє дітей, і безапеляційні звинувачення у бездіяльності і приховуванні злочинів, є алогічними і підлими.

На даний час стверджувати, що з боку вказаної дитини дійсно скоювалося насильство над дітьми ніхто не має права.
Це виключна компетенція правоохоронних органів. Сподіваюся, що слідство встановить ступінь вини кожного учасника подій, у тому числі й тих працівників притулку, хто, у разі підтвердження фактів, не запобіг таким діям з боку неповнолітнього.

Звертаю увагу, що «факти», викладені у публікації Поланського прямо порушують права дитини, про яку йдеться, а також інших дітей.

Коли людина, яка позиціонує себе дитячим правозахисником, називає монстрами і маніяками хворих, травмованих дітей (які по суті є жертвами), звинувачує їх у злочинах, лише на підставі інформації з невизначених джерел, це за межею розуміння. Особливо для тих, хто має досвід роботи з такими дітьми і знає як багато дітей – жертв або свідків сексуального насилля потрапляє до притулків та центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, і якою складною є робота з ними.

Залишається питання: хто і в який спосіб передав Поланському таку інформацію? Чи є вона офіційною, чи має він документи, які підтверджують те, про що пише. 
Чи все так само як і в попередньому резонансі з відео? Поки що існують виключно голослівні звинувачення, а жодних офіційних підтверджень немає.

Очевидно одне: дані дії є продовженням «війни», оголошеній особисто мені два роки тому. 
Але чи не занадто дорога ціна за знищення моєї честі, гідності і ділової репутації?

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100