Odessa DailyМненияПобеда Зеленского. Что дальше?

Sergiy Rachinsky: Парламент є зайвим?

Odessa Daily

26 сентября 2019 в 10:49
Текст опубликован в разделе «Мнения». Позиция редакции может не совпадать с убеждениями автора.

Те, що парламент є зайвим у політичній системі України можна було давно помітити.

Sergiy Rachinsky: Парламент є зайвим?

І за часів Януковича, і Порошенка. Нові переконливі докази того, що парламент - це п'яте колесо у пост-радянській державі, якою є Україна, ми спостерігаємо зараз.

Парламент виник і існував там, де багатство, земля, активи, гроші, вплив, авторитет, сила знаходяться серед суспільства, а не в державі. І тому суспільство завжди намагається отримати можливість впливати на, а точніше, стримувати уряд. Обмежувати розбій чиновників. Тому виникають партії, делегування і парламент. Оригінальна ідея пізніше була значно деформована, але підстави для існування парламенту були саме такими.

В Україні сила, вплив, земля, гроші і активи - в державі. Тому парламент це не інструмент стримування, а інструмент доступу до грошей, до участі у безкарному пограбуванні, у розподілі награбованого. Тому немає ніяких партій, ніякого делегування і тому парламент є просто зайвим і для населення, і для вищого державного начальства. Але начальство змушене терпіти цей "заклад" бо необхідно маскуватися під демократію, як "найпопулярнішу" форму державного правління. Ну і затягування людей через парламент у державну владу ускладнює людям розуміння природи держави, корумпує суспільство, перетворює людей у подільників злочину.