Odessa DailyМненияВыборы Президента Украины 2019

Саша Дрік: Порошенко має понести відповідальність за 5 втрачених післяреволюційних років

Odessa Daily

8 апреля 2019 в 18:27
Текст опубликован в разделе «Мнения». Позиция редакции может не совпадать с убеждениями автора.

Результати першого туру – це закономірність: зло має бути покаране. Петро Порошенко, який розуміє їх невипадковість, готовий тепер пообіцяти що завгодно, аби лише залишитись Президентом. Навіть абсолютно протилежне тому, що говорив попередні роки.

Саша Дрік: Порошенко має понести відповідальність за 5 втрачених післяреволюційних років

2014 (https://ua.interfax.com.ua/news/political/228225.html)"Я особисто відповідатиму за боротьбу з корупцією"

2017 (https://www.president.gov.ua/news/vistup-prezidenta-ukrayini-na-plenarnomu-zasidanni-parlament-43850)"Ми впровадили безпрецедентні антикорупційні механізми, які вже дають результат"

2018 (https://www.president.gov.ua/news/glava-derzhavi-spodivayus-sho-do-nastupnih-viboriv-prezident-47830): Глава держави зазначив, що пишається тим фактом, що саме за його ініціативою в Україні було створено незалежну, неупереджену антикорупційну інфраструктуру

Березень 2019 (https://www.president.gov.ua/news/antikorupcijnij-sud-maye-otrimati-mozhlivist-proyaviti-sebe-53742)"Існує не лише системна дискредитація антикорупційних органів, а існує системна дискредитація державної влади в Україні, в тому числі і пов'язана з гібридною агресією проти нашої держави, бо агресія відбувається і в інформаційному полі"

Квітень 2019 (https://hromadske.ua/posts/poroshenko-hoche-perezavantazhiti-sap-i-nazk-a-sitnika-pidtrimuye-cpk): Чинний президент Петро Порошенко виступає за перезавантаження Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та Нацагентства з питань запобігання корупції (НАЗК)

Який висновок можна зробити з цих цитат Президента Порошенка?

1. За антикорупційну реформу відповідав він особисто

2. 5 років все було добре, незалежні антикорупційні органи працювали, і він пишався їх результатами, а всі, хто так не думає, – агенти кремля

3. Через 5 років він визнав, що всіх обманював, що антикорупційні органи, за які він відповідав особисто, не працюють, і мають бути перезавантажені.

Тобто він не тільки саботував антикорупційну реформу, не тільки обманював і українців, і міжнародних партнерів 5 років, але й перевзувається зараз в повітрі. Патологічний брехун, який від імені держави вводив в оману міжнародних партнерів та громадян України, буде тепер, як і з закінченням війни, вибачатись (https://www.bbc.com/ukrainian/news-45280737), що не виконав свою обіцянку?

Вірити йому – значить покривати і ставати співучасником злочинів Головнокомандувача офшорів (https://youtu.be/nu5f2kZzT5U), включно з розкраданням армії (https://youtu.be/lGTf2nUyxfw), роздаванням сфер впливу (https://www.radiosvoboda.org/a/schemes/29848144.html) своїм друзям і бізнес-партнерам, продажем національних інтересів олігархам (https://24tv.ua/yak_za_spriyannya_poroshenka_oligarh_ahmetov_bezkarno_nazhivayetsya_na_ukrayintsyah_n1092664), нерозслідувані вбивства (https://www.pravda.com.ua/news/2019/02/19/7207103/) часів Майдану, переслідуваннями і вбивствами активістів (https://24tv.ua/spisok_gandzyuk_yak_na_bankoviy_vimagali_pokarati_vinnih_za_motoroshni_zlochini_proti_aktivistiv_n1038611) і так далі.

Більше того, вірити йому – значить знову самообманюватись, бо він знову обіцяє те, чого Президент навіть не має повноважень (https://24tv.ua/shho_naspravdi_povinen_i_chogo_ne_mozhe_robiti_prezident_ukrayini_n1135113) робити. 5 років у нас був Президент, який обіцяв і антикорупційну, і судову реформи, і судячи з телевізійних роликів, трохи не економічне диво в країні здійснив. Але в тому-то ж і проблема: якби Президент постійно не втручався і не намагався взяти під свій контроль ці реформи, можливо, якийсь результат і був би.

Можна виправдано перейматися відсутністю досвіду і вимагати чітких відповідей в альтернативного кандидадата. Можна, як я, шукати (https://24tv.ua/shho_naspravdi_povinen_i_chogo_ne_mozhe_robiti_prezident_ukrayini_n1135113) вихід в парламентських виборах.

Ми повинні нарешті почати жити за Конституцією і вимагати від політичного керівництва відповідальності за невиконання обіцянок, перевищення повноважень і саботаж реформ. І я не розумію, як робити це наступні 5 років, якщо ніхто не понесе відповідальність за попередні 5 років.

Источник: blogs.pravda.com.ua (https://blogs.pravda.com.ua/authors/drik/5caa06ca08b64/?fbclid=IwAR040-Jqz4BNLDZnCWqALLw6mn4Wb6BdFUsFj_yWqKPiuhQ0Is1fT7cYC68)