Odessa DailyМненияПорошенко и другие проблемы Украины

Ольга Богомолець: Поки вся країна з захватом спостерігала за новою серією аналіз-шоу, МОЗ, під прикриттям Прем'єра, займався черговим шахрайством

Odessa Daily

9 апреля 2019 в 10:57
Текст опубликован в разделе «Мнения». Позиция редакции может не совпадать с убеждениями автора.

3 квітня 2019 р. урядом з порушенням закону – "заднім числом" була прийнята постанова N295 про зміни до Порядку реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій.

Ольга Богомолець: Поки вся країна з захватом спостерігала за новою серією аналіз-шоу, МОЗ, під прикриттям Прем'єра, займався черговим шахрайством

Цією постановою встановлено, що з 1 квітня 2019 року Національна служба здоров'я України припиняє фінансування комунальних закладів охорони здоров'я на первинному рівні за так званим "червоним списком", тобто за тих пацієнтів, які з різних причин не подали декларацію про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу.

Уряд, при прийнятті цього рішення, свідомо створив ряд ризиків для пацієнтів, лікарів та закладів охорони здоров'я.

По-перше, сьогодні існує кадровий дефіцит на первинному рівні, який становить біля 7 тисяч лікарів, і, як наслідок, відсутність сімейного лікаря, терапевта чи педіатра у віддалених селах та перевантаженість сімейних лікарів у великих містах. Тому, люди, які досі не обрали свого лікаря, як стверджує МОЗ, у комунальних закладах зможуть отримати безоплатну медичну допомогу лише у невідкладному стані. Таким нововведенням виконавча влада робить для частини населення України первинну медичну допомогу недоступною, разом з цим стає недоступною вся інша медична допомога (вторинна, третинна, паліативна), адже для її отримання потрібно отримати направлення від обраного лікаря. Крім того, пацієнти будуть позбавлені права на отримання пільгових медикаментів за програмою "Доступні ліки", а хворі на цукровий діабет першого типу – на життєво необхідні препарати інсуліну.

По-друге, у випадку коли лікар надав медичну допомогу у невідкладній ситуації, його робота не буде жодним чином оплачена з боку держави.

По – третє, ліквідація "червоного списку" негативно вплине на фінансування комунальних закладів на первинному рівні, що може призвести до невиплат по заробітнім платам для медичних працівників, заборгованості по оплаті за комунальні послуги та навіть до чергових скорочень кількості працівників у закладах охорони здоров'я.

Але найганебнішим в прийнятті цієї постанови є абсолютне пряме державне шахрайство, адже рішення було ухвалене фактично "заднім числом", тому що 3 квітня на засіданні уряду було встановлено, що "червоний список" діє до 31 березня.

Впевнена, що чергова економія на життях людей пов'язана з неадекватним плануванням фінансування системи охорони здоров'я та використанням бюджетних грошей на передвиборчі виплати населенню.

Сподіваюсь, що після виборів Президента оновлена влада не буде приховувати зловживань, і всі причетні до шахрайства на державному рівні будуть покарані.



Источник: blogs.pravda.com.ua

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100