Odessa DailyМненияПорошенко и другие проблемы Украины

Александр Гумиров: Ненавиджу мовне питання

Odessa Daily

26 апреля 2019 в 10:42
Текст опубликован в разделе «Мнения». Позиция редакции может не совпадать с убеждениями автора.

Не існує в Україні мовної проблеми - вона висмоктана з пальця недобросовісними політиканами. Не існує в Україні й мовної ворожнечі - вона розпалюється тими самими політиканами. І цікавить їх при цьому зосвім не Україна.

Александр Гумиров: Ненавиджу мовне питання

Моє глибоке переконання - жоден цивілізований добросовісний політик не підніме мовного питання. В пристойному суспільстві піднімати такі питання - це вдати з себе дикуна. І от чому.

Чи повинна бути в Україні єдина державна мова - українська? Так, звісно. Це логічно і це розумно, навіть з точки зору "складнощів перекладу" (наприклад, в юридичних текстах). І українська вже є єдиною державною мовою в Україні - стаття 10 Конституції України. Все. Що ще потрібно?

І не треба мені нагадувати століття дискримінації української мови. Вони вже чверть сторіччя як минули! Що сьогодні заважає в Україні українській мові?! Да нічого!

Навіть Кучма, Янукович та Азаров змушені були вивчати українську... І українська мова не заважала цим покидькам гвалтувати Україну... Он навіть Зеленський вже вчити пішов... сподіваюсь не як ті покидьки (щоб зручніше було гвалтувати Україну)... Но то таке...

Чи повинна особа складати іспит при вступі на державну службу чи при набутті громадянства? Так. І це вже є! Чого не вистачає?

Чи потрібне обов'язкове використання мови у сферах суспільного життя? Так. І це вже є! Чого не вистачає?

Все, що занадто, то негарно. І нагадаю, що наша Конституція, яка загально визнана, як одна з найкращих в світі, у статті 10 містить ще й таке: в Україні гарантується використання інших мов. І це загально визнана у цивілізованих країнах практика.

Більше того, цивілізовані країни намагаються, щоб їх громадяни володіли якомога більшою кількістю мов. Бо багатомовність людини - це прямий шлях до самореалізації і заможності в сучасному світі.

І ще більше. Цивілізований світ засуджує будь-які прояви дискримінації. І навіть наша Конституція, окрім статті 10, має ще статтю 24 - не може бути привілеїв чи обмежень за мовними ознаками.

Чому я, сплачуючи кошти за товар чи послугу, повинен бути позбавлений права вибору мови цього товару чи послуги? Чому якась чиновнича піздота, вибачте, повинна мені диктувати що я маю придбавати за свої власні кошти? Да пішли вони в сраку!

Я хочу слухати англомовну музику по радіо цілодобово! В чому проблема? Чому забороняється? Захочу української пісні - увімкну відповідну радіостанцію. Чи той Дзідзьо чимось кращий за Стінга? А от Вакарчука я і так із задоволенням слухаю майже щодня. Нахіба мене позбавляють вибору?

Я хочу слухати адекватні новини українських ЗМІ російською мовою. В чому проблема? Чому забороняється? Да нехай буде російською, щоб в будь-якій точці світу адекватні росіяни могли дізнатись реальних українських новин, а не тільки Раша-тудей. Чому в готелях європейських країн є телеканали на будь-яких мовах світу, а в Україні повинні бути тільки українською?

А таке нащо - на моєму приватному підприємстві, млять, я повинен проводити виробничі наради українською. А якщо ні - мовний інспектор накладе штраф 6 800 гривень. Ви що мля з дубу рухнули, дебіли-депутати? А якщо в мене IT-компанія і в нараді приймають участь працівники із різних країн? А якщо я керівник іноземної компанії в Україні і проводжу нараду з працівниками, яким я виплачую зарплатню до складу якої входить плата за кваліфікаційну вимогу вільного володіння англійською? А якщо, блять, мій найкращий механік, який ще залишився в цій країні тільки тому, що не знає іншої мови, крім російської, не зрозуміє що я від нього хочу?

Та взагалі, якого хєра ви мені будете диктувати якою мовою робити мій бізнес? Чи це не дискримінація за мовною ознакою?

Психічно хворі люди пишуть в цій країні закони. Вони перебувають в полоні свого малоросійського комплексу неповноцінності. В своїй параної щодо російської мови вони геть забули, що окрім російської і української в світі існують й інші мови. І дещо в тому світі набагато краще іншою мовою, аніж, вибачте, українською. Повагу насильно не здобудешь - її треба досягти.

Навчайте, пропагуйте, дивуйте, любіть українською. А не штрафуйте і не гвалтуйте. Не хочу щоб в моїй країні мова була покаранням.

Україні це не потрібно! Україна - самодостатня. А українці (громадяни України) - адекватні. І нам не потрібен цей дурнуватий закон.

Геть долбойобів та їх долбойобський законопроект 5670! Порошенко - задовбав! Геть на смітник разом із цією середньовічною дурнотою!

PS. Якщо вони його примуть, як юрист, я пройду шлях до КСУ та ЄСПЛ і доведу - цей закон є дискримінаційним і не підлягає застосуванню.

А чому мене і моє життя весь цей долбоєбізм №5670 повинен зачіпати, а релігійні обряди - ні? Ми в 21 сторіччі, чи вже в 16-му? Коли очікувати інквізицію?

Источник: www.facebook.com (https://www.facebook.com/aleksandr.gumirov/posts/2473290482695424)